12.12.11

Преди еврото: Кипърска лира

Гранде финалето на поредицата няма да е много гранде. За него остана Кипър - най-големият остров в източното Средиземноморие, пострадал и (за разлика от България) намазал от всички последици, идващи от местоположението "на кръстопът".

След Руско-турската война от 1977-78 г. и Берлинския конгрес Кипър става британски протекторат и е такъв до 1960 г. Гърци и турци едва дочакват независимостта за да почнат да се бият помежду си. Скоро гърците взимат надмощие и на власт идва хунтата на Черните полковници. В отговор Турция нахлува на острова през 1974 г. и 10 години по-късно обявява непризнатата от никого република Северен Кипър.

Въпреки, че е пряк и непрекъснат наследник на британския паунд стърлинг, ще наричам покойната кипърската валута лира, защото така е името й и на гръцки, и на турски. Надписите на лицевата страна на банкнотите са на тези два езика, макар че в Северен Кипър се използва турската лира, а на обратната страна пише на английски. Икономиката на гръцката част се крепи на офшорния режим и туризма, което поддържа лирата скъпа - при въвеждането на еврото фиксираният обменен курс отстъпва само на този на малтийската лира, което освен това означава, че няма нужда да се поддържат купюри с кой знае колко висок номинал.

Банкнотата от 1 лира няма как да не ти напомни за двулевката от социализма - анонимно момиче в народна носия, само дето не бере грозде. Някак постно ми идва.

Върху 5-те лири е глава от варовикова фигура на млад мъж, датирана към V век преди Христа и намерена в Потамия, село близо до столицата Никозия и буферната зона, разделяща гръцката и турската части на острова. Самият V век е доста бурен за Кипър, който се лута между персийското влияние и малки независими царства, съюзяващи се с гърците.

Изображението на Артемида върху 10-те лири е статуя от римския период в историята на Кипър, намерена в Пафос. Пафос е град с древна история (първото селище е от неолита) на средиземноморския бряг в западната част на острова. Самата Артемида няма кой знае колко общо с Кипър - според мита близнаците Аполон и Артемида са родени на цикладския Делос. Близначката е богиня на лова, женското целомъдрие и плодородието, пада се малко серт, а сред жертвите на стрелите й са Калисто, Орион, дъщерята на Агамаменон Ифигения и любовника на Афродита Адонис.

Това пък е самата Афродита, гордостта на Кипър. Кронос възстава срещу баща си Уран, клъцва му топките и ги хвърля в морето, като така един вид го заплодява, защото от морската пяна на едно каменисто плажче между Лимасол и Пафос (любимо на руските туристи, ако пътуваш между двата града, няма как да го пропуснеш) се ражда най-красивата богиня. Изкусителната Афродита била заставена от Зевс да се омъжи за нелицеприятния Хефест, но често му изневерявала - с Арес, Хермес, Адонис, Дионис и разни други смъртни и безсмъртни мераклии. Плод на любовта й с Хермес (и липсата на контрацептиви едно време) е Хермафродит. Хермафродит си бил симпатичен младеж, но влюбената в него нимфа Салмакида помолила боговете да се слее с него и те, ти да видиш, й угодили. Според Илиада Парис взема решението за това, коя е най-красивата жена на света, след като Афродита му се явява гола-голеничка и му обещава ръката, краката, гърдите и всичко останало на красивата Елена. Другите претендентки за ябълката, корона от фирма Алтънбаш, нова кола и едногодишна издръжка от Христо Сираков Хера и Атина се разгневяват и древният свят потъва в Троянската война. Римският еквивалент на Афродита е Венера, а двете (т. е. едната) са обект на някои от най-известните творби на изкуството в древността и Ренесанса.

От 1. януари 2008 г. официално платежно средство в Република Кипър е еврото, като 1 се разменя за 0.585274 лири.

Ами, това е. След няколко дни ще се навършат точно 10 години откакто еврото става официално платежно средство в 14 държави. Дали още правителства ще решат да пенсионират монетарната си система и приемат еврото скоро, е трудно да се каже. Проблемите в зоната карат традиционни евроскептици като Великобритания, Швеция и Дания да гледат все по-небрежно настрани, а стабилните, но бедни източноевропейски икономики се страхуват, че ще им се наложи да плащат испанските пенсии, гръцки социални помощи и зъбните протези на Берлускони.

Ако си пропуснал нещо, ето ти останалите постинги по темата: белгийски франк, германска марка, испанска песета, финландска марка, ирландски паунд, гръцка драхма, естонска крона, австрийски шилинг, холандски гулден, португалско ескудо, словашка крона, френски франк, италианска лира, словенски толар.

2 коментара:

Unknown каза...

Скоро ще трябва да пускаш публикации "След еврото" :(

Пиж каза...

Federal Republic of Deutschland & D-Mark über alles :-)

Публикуване на коментар