26.11.10

Преди еврото: Германска марка

Има една особена категория хора, сигурно си попадал на такива, които още смятат нещата в марки, нищо че те вече не съществуват. По-добре да не попадаш на много такива хора, а ако е така, сериозно бих се притеснил за средите, в които се движиш. Аз лично смятам нещата в бири, много по-приятно е.

Германската марка се ражда в Западна Германия през 1948 г. и заменя райхсмарката, като в процеса суми до 600 райхсмарки се сменят по курс 1 към 1, а над тази сума една нова германска марка струва 10 стари райхсмарки. През 1923 г. райхсмарката (или по-точно рентенмарката) пък е заменила обезценената от хиперинфлацията хартиена марка при курс 1,000,000,000,000 към 1. Не знам точно как се казва това число с нулите. До 2001 г. обаче германската марка остава една от най-стабилните валути и е втората (след американския долар) резервна валута в света, а между 1999 и 2001 г. е официално платежно средство в Черна гора.

Бундесбанк пуска в обращение последната, четвърта емисия германски марки през 1991 г., когато валутата става официално платежно средство и в източната част на страната, т. е. в цяла обединена Германия. Смяната отново става при по-неизгоден курс за по-големи суми, направо не ги разбирам немците. Серията включва банкноти в деноминации от 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 марки, т. е. този постинг ще е малко по-дълъг от първия за белгийския франк.

Върху банкнотата от 5 марки е Бетина фон Арним (1785 - 1859), писателка-романтичка, ама не защото е пишела лигаво, а защото е творила в стила романтизъм. Най-известното й произведение е публикуваната й кореспонденция с Гьоте, което на мен ми говори, че не е била чак толкова значим автор - нещо като Иво Сиромахов, ама с кринолин, коса и няколко собствени текста. Съпругът на Бетина Ахим фон Арним също е писател, също романтик, който обаче не е удостоен със собствена банкнота. Двамата са живели разделено - той във фамилното имение, а тя в Берлин, като някак е успяла да му роди 7 деца (не питай за подробности, сигурно е от романтизма). От задната страна на банкнотата е изобразена Бранденбургската врата, което пък ме навежда на мисълта, че Бетина се е уредила с петтях марки само заради връзката си с Берлин.

Ако някога си изучавал точни науки, името на лицето, което гледа така миловидно от банкнотата от 10 марки, е вероятно да предизвика поне кисела физиономия (ако не и изблик на неконтролируемо псуване). Става дума за Карл Фридрих Гаус (1777 – 1855), един от най-значимите математици в историята. Оставил е десетки основопагащи трудове в сферата на математиката и астрономията, а няколко теореми са кръстени на негово име. Машина.

Върху банкнотата от 20 марки е изобразена Анете фон Дросте-Хюлсхоф (1797 – 1848), която по подобие на съвременница си Бети по-горе е поетеса - очевидно популярно занимание за жените с благороднически произход по времето на Просвещението. Впрочем, осемте портрета върху серията са поделени поравно между жени и мъже и е по-добре да замълча точно сега, за да не ме обвиниш в сексизъм или нещо подобно (или не дай си Боже, още по-лошо).

Върху банкнотата от 50 марки очевидно е изобразен бароков композитор архитект и артилерийски инженер. Най-значимият проект на Балтазар Нойман (1687 – 1753) е внушителната резиденция във Вюрцбург. Дворецът е разрушен почти напълно през Втората световна война, но веднага след това е възстановен до предишния си блясък и включен в Световното наследство на ЮНЕСКО. Несебърци, четете ли?

Ето я и композиторката - Клара Шуман (1819 – 1896) върху купюра от 100 марки. Клара е съпруга на поне за мен по-известния Роберт Шуман, когото надживяла с едни 40 години и записала впечатляваща 61-годишна кариера на концертиращ пианист.

През 1997 г. Бундесбанк пуска в обращение банкноти от 50, 100 и 200 марки с подобрена защита, в т. ч. холограмно фолио, двуцветно мастило и други, а банкнотата от 5 марки започва да става все по-рядка, за сметка на монетата.

Паул Ерлих (1854 – 1915) е върху лицевата страна на банкнотата от 200 марки. Ерлих е 3 в 1 - лекар, химик и имунолог, сред най-важните му открития са лекарството срещу сифилис, с което на практика създава химиотерапията, и серума срещу дифтерия. През 1908 г. заедно с Иля Мечников получават Нобеловата награда за физиология или медицина (май за медицина).

Върху банкнотата от 500 немски марки е изобразена Мария Сибила Мериан (1647 – 1717), художничка и природоизследователка, като трудовете и логично се състоят от описания и илюстрации на растения и насекоми. През 1699 г. Мария Сибила, която тогава живее в Амстердам заминава за Суринам и през следващите 2 години изследва и описва местната флора и фауна.

Хората, имали рядкото щастие да държат в ръцете си истинска банкнота от 1000 марки, се делят най-общо на три групи - служители в банки, мафиоти и обикновени късметлии. Късметлии, защото от него греят ликовете (тук със смело предположение може да се включиш и ти) на Братя Грим, чиито принос за изграждането на немската нация е по-голям от всички изброени по-горе, Бисмарк, кайзер Вилхелм Едно и кайзер Франц взети заедно. Якоб (1785 - 1863) и Вилхелм (1786 - 1859) са ти известни преди всичко заради приказките, които са събрали и преразказали - Червената шапчица, Снежанка, Спящата красавица, Румпелщилцхен, Хензел и Гретел, Пепеляшка, Вълкът и седемте козлета, Рапунцел. Не по-малко важна е работата им като лингвисти във времена, в които немският език се говори в безброй варианти по десетки независими градчета, държавици и общности из цяла централна Европа, газени от горе на всичко от френския имперски ботуш, който едно хубаво немско Р не можел да каже. Якоб е автор на Немска граматика, а двамата започват работата по Немски речник, който е завършен чак през 1961 г. и се състои от 32 тома.

Помня, че още навремето смятах дизайна на марките за впечатляващо изчистен и елегантен. Причината е може би в контраста с банкнотите от третата емисия, в обращение до средата на 90-те. Любопитното при нея е, че портретите не са на исторически личности, а са взети от картини на Албрехт Дюрер, Бартел Беам, Кристоф Амбергер, Лукас Кранах. С всички орнаменти, завъртулки и тежка типография, характерни за старите пари, сравнена с четвъртата, третата серия е красива по онзи особен начин, по който Мария-Антоанета би била красива в сравнение с Роузи Хънтингтън-Уайтли.

От 1. януари 2002 г. официално платежно средство в Германия е еврото, като 1 се разменя за 1.95583 марки.

Ето, огромен постинг за марката без нито едно споменаване на Сашка Васева! Упс...

7 коментара:

Вячеслав каза...

Евро рисовали с марок что ли? Чем-то они похожи.

Radostina // 79ideas.org каза...

Винаги съм се чудила как се прави подбора на лицата, които да гледат от банкнотите. И на мен ми направи впечатление това със сем. Шуман :)))
Благодаря за изчерпателния пост и весел уикенд.

plamenj каза...

Вячеслав, дизайнът на еврото е избран след конкурс - ето тук съм писал: http://theplamen.blogspot.com/2009/01/1996.html (по-надолу в постинга има линк към всички дизайни)

Хубав уикенд и на теб, Радостина ;-)

Васил каза...

Пламене, дали случайно имаш представа откъде може да се намерят подборки на карикатури, излизали в 24 и 168 часа в периода 92-99 ? Конкретно ме интересува една карикатура по темата на поста: Бенджамин Франклин и Джордж Вашингтон стоят в едно чейндж-бюро, а отвън са се събрали захари зограф, левски и вазов и стамболов и викат "Много сме, силни сме"
Хелп ?

ПП. Мисля, че един пост за изкуството на карикатурата би допринесъл добре за твоя блог. Даже имам някои карикатури от 90-91, които бих ти предоставил с удоволствие.

plamenj каза...

Има 3 начина, за които се сещам - да се абонираш за PDF изданието на "24 часа" онлайн, което маааай има архив, да отидеш в някоя библиотека - софийска градска или националната, която има архив на всичката преса, или да откриеш нещо през Ивайло Нинов.

Анонимен каза...

Публикацията донася огромна носталгия.
С моя коментар отварям нова категория на притежателите на банкнота от 1000 германски марки. Работил съм в Германия като технически ръководител и част от заплатите ми бяха в купюри от по 1000 марки. Като колекционерска стойност струват около два пъти номинала си в евро. Ако си спомняте, защитите на тази банкнота са много по-малко от тези до 200 марки. Третата емисия е много по-красива и ценена от четвъртата сред бонистите. Стилизираните листа са едни от шедьоврите на немското банкнотопечатане и по-близо до традиционният изглед на немските банкноти, били те имперски, райхски или федерални.
инж. Стефан Ангелов affle@abv.bg

Unknown каза...

Защо 16 години след смяна на марка с евро и днес можеш да платиш с марки в Германия където и да е?! Централна банка приема и обменя една марка за едно евро дори от средни търговци и производители!

Публикуване на коментар