20.12.10

Преди еврото: Финландска марка

След Белгия, Германия и Испания се насочваме към Финландия - защото наближава Коледа, а финландската марка логично е единствената валута, на която е изобразен съвсем истинския Дядо Коледа!

Финландската марка се ражда през 1860 г., когато заменя руската рубла (Финландия обаче се сдобива с независимост от Русия чак след Първата световна война и в известен смисъл благодарение на Октомврийската революция). При избора на име марка преборва предложения като сатайко (стотачка), омена (ябълка) и суомо (от Суоми, както местните наричат страната си). Последната емисия финландски марки е от 1986 г., а дизайнът й е на Ерик Бруун, който 15-ина години по-късно участва и в конкурса за дизайн на еврото, но, както знаем, победителят е друг.

Върху банкнотата от 10 марки е изобразен лекоатлетът Пааво Нурми (1897 - 1973), което е първият случай на случай на спортист в разгледаните досега серии. Нурми е най-добрият бегач на средини и дълги разстояния в света през 20-те години, печелейки 9 златни и 3 сребърни медала на Олимпиадите в Антверпен, Париж и Амстердам, а през 1952 запалва огъня при откриването на игрите в Хелзинки. Пааво е известен със своята мълчаливост, което сигурно е нормално за бегач на дълги разстояния, затова и аз спирам да пиша за него сега.

Банкнотата от 20 марки се появява по-късно от останалите - през 1993 г. и на нея е изобразен писателят Вайно Лина (1920 – 1992, едвам са го изчакали човека да умре). Лина е най-известен с книгата си Незнайният воин - филмът по нея се намира по българските торенти, което поне за мен е ей такава изненада. Любопитна подробност е, че Финландската банка използва снимката върху банкнотата без да е получила разрешение от собственика на правата й и по-късно изплаща обезщетение в размер на 100 хиляди марки (около 17 хиляди евро).

Алвар Аалто (1898 - 1976) е върху банкнотата от 50 марки. Алвар е архитект модернист, даже понякога го наричат "баща на модернизма". Проектирал е зала Финландия (която е на обратната страна на банкнотата), общежитието на МИТ Бейкър Хаус, кметството на Сяюнятсало, създал е и много интересни дизайни на столове и лампи. Тази година 3 университета в Хелзинки се обединиха и приеха името Аалто Университет.

На 100-те марки е изобразен Жан Сибелиус (1865 - 1957), роден като Йохан, на теб най-вероятно ти е известен като Ян, но самият той предпочитал да се нарича по френски. В основата на творчеството му са 7 симфонии, последната от тях завършена през 1924 г., след което вдъхновението му очевидно рязко е секнало не е написал почти нищо значимо до края на живота си.

След стотачката отиваме директно на банкнотата от 500 марки, защото с номинал от 200 липсва, така както в първоначалната емисия е липсвала и тази от 20. По образование Елиас Льонрот (1802 - 1884) е лекар, но остава в историята като съставител на сборника с легенди Калевала, нещо като фински национален епос. Въобще, важен човек, нещо като финландския Братя Грим.

Върху банкнотата от 1000 марки е изобразен самият Дядо Коледа... добре де, послъгах малко в началото - няма марка с Дядо Коледа. Това е Андерс Кидениус (1729 - 1803), свещеник и държавник, един от най-значимите представители на северното Просвещение. Сред идеите които Кидениус отстоявал, в това число и като члена на парламента (по стечение на обстоятелствата - шведския, доколкото по негово време Финландия е част от Швеция), са свободната търговия, свободата на информацията и равните права. В книгата 100-те най-важни шведи в историята Андерс Кидениус е класиран на 17. място, а в предаването Великите финландци на финландската телевизия заема едва 40.

Предвидена е и банкнота от 5000 марки, която обаче така и не влиза в обращение. На нея трябва да е изобразен Микаел Агрикола (1510 – 1557), свещеник и лингвист, една от движещите сили на протестантската Реформация в Швеция и Финландия, превел много църковни книги на фински и систематизирал самия език.

Тук може да видиш всички банкноти от всички емисии финландски марки.

От 1. януари 2002 г. официално платежно средство във Финландия е еврото, като 1 се разменя за 5.94573 марки.

И понеже все пак идва Коледа, ще ти дам възможност да избереш, с която точно валута да продължи поредицата в новата година. Припомням, остават австрийския шилинг, холандския гулден, френския франк, ирландския паунд, италианската лира, португалското ескудо, гръцката драхма, както и по-новичките словенски толар, малтийска лира, кипърски паунд и словашка крона. Хайде, избирай!

5 коментара:

Nicodile каза...

Бога ми, не ми беше минавало през ум, че някой е проектирал Бейкър Хаус. Винаги ми се е струвало че тая сграда просто се е случила

plamenj каза...

Е може би все пак има някаква намеса от Дядо Коледа в тоя случай... :-)

Nicodile каза...

Единствената намеса на Дядо Коледа която може да свърши работа е да закрият тая гнусна дупка (МИТ имам предвид)

cipisec каза...

Браво, Пламене!Избирам Ирландския паунд :)

Масла каза...

Честита Нова 2011 година! Пожелавам да ви се сбъдне щастието за което дори не смеете да си пожелаете! Приятно за четене блогче!

Публикуване на коментар