2.12.10

Още веднъж отзад

Не съм обръщал много внимание на връзката между типография и футбол, две теми, които самостоятелно са присъствали достатъчно в блога. Големите производители на спортна екипировка обръщат съвсем не малко внимание на шрифтовете, като всяка година разработват по няколко нови.

Някои състезания, като английската Висша лига и френската Лига 1 пък си имат собствени шрифтове, с които задължително се изписват номерата и имената на футболистите. Големи клубни и някои национални отбори пък получават уникален шрифт само за своите екипи.

Юнити е разработен за Адидас от Йомар Аугусто тази пролет за да бъде използван на Световното първенство в Южна Африка (да, знам, че мина време, но защо да не си припомним отново) и продължава да е актуален в настоящия сезон. Разбира се, оригиналният шрифт не е достъпен извън компанията, но има и нелоша безплатна алтернативна версия.

И да не пропуснеш - днес избират наддават за домакинствата на Световните през 2018 и 2022 г.

3 коментара:

nana каза...

Явно още не съм загряла добре, щом допуснах отново нередност

plamenj каза...

Лилия ftw :-)

kerouac каза...

В правилника на БФС има описание на екипа и шрифта и къде трябва да стои номера и колко да е голям. Само не зная доколко се спазва. Скоро ще пусна нещо по темата.

Публикуване на коментар