21.3.11

Преди еврото: Австрийски шилинг

Бързо изреди няколко известни австриеца!

Моцарт, Фройд, Шварценегер, Щраус... може би Лауда и Хундертвасер, нали? Да видим...

Австрийският шилинг заменя австроунгарската крона през 1924 г. при курс 10 хиляди крони към 1 шилинг. Смята се, че името на валутата идва от шума, който правят монетите - шлинг-шлинг или нещо подобно. 1 шилинг се дели на 100 гроша.

Преди въвеждането на еврото в обращение в Австрия са 2 емисии - едната от края на 80-те и друга от 2 банкноти от края на 90-те.

Върху най-малката банкнота е изобразен Мориц Дафингер (1790 - 1849), художник-миниатюрист, първоначално рисувал върху порцелан, после ориентирал се към портрети миниатюри, предимно върху слонова кост. Не беше чувал за него ли? И аз не бях.

Това вече е тежката артилерия - на банкнотата от 50 шилинга е Зигмунд Фройд (1856 - 1939), роден като Сигизмунд Шломо Фройд в Моравия, невролог и психотерапевт. Основател на психоанализата, теориите и ученията на Фройд са прекалено сложни за да ти ги обяснявам - разделението на психиката на То, Аз и Свръх аз, съзнателната психика, предсъзнателно и несъзнавано, сексуалността, психосексуалното развитие и либидото. Любопитно е, че в ранните си години като невролог Фройд силно препоръчва кокаина като стимулант и болкоуспокояващо, но по-късно се отказва от тези си изследвания. Зигмунд е и тежък пушач - започва на 24 с цигари (а ти най-вероятно - на 14), после и до края на живота си е на пури, които присъстват и в почти всичките му снимки. През 1922 г. е диагностициран с левкоплакия на устата и едва не умира при една медицинска процедура. По-късно болестта се развива в рак на челюстта, причиняващ му ужасяваща болка, докато през 1939 г. в Лондон, подпомогнат от близкия си приятел Макс Шур, Фройд не се самоубива със свръхдоза морфин.

Ойген фон Бьом-Баверк (1851 - 1914) е върху банкнотата от 100 шилинга. Ойген е икономист, теориите му са в основата на Австрийската школа, която най-простичко може да бъде обяснена като предшественик на съвременното либертарианство или с други думи - абсолютна ненамеса в свободния пазар. Ойген фон Бьом-Баверк е министър на финансите на Австро-Унгария в началото на миналия век, а в публикуваните му трудове основно (и логично) громи Карл Маркс.

Върху 500-те шилинга от по-ранната емисия е архитектът Ото Вагнер (1841 – 1918). Повечето проектирани от него сгради са във Виена, като например изобразената на реверса Винер Постшпаркасе. Заедно с Густав Климт, Йозеф Хофман, Коломан Мозер и Йозеф Мария Олбрих Вагнер е член на групата Виенски Сецесион, което горе-долу трябва да ти даде насоки за стила, в който е работил.

През 1997 г. се появява и банкнота с лика на Роза Майредер (1858 - 1938), известна с това, че е феминистка. И като такава си остава единствената жена в този постинг, честито.

Ервин Шрьодингер (1887 - 1961) е физик, носител на Нобеловата награда за през 1933 г., която поделя с Пол Дирак, за работата си по вълновото уравнение и вълновата механика. Същата година Шрьодингер решава да се махне от Австрия заради антисемитизма - самият той не е евреин, но не одобрява тази политика. Пробва се в Оксфорд и Принстън, но фактът, че има жена и неприкрита любовница, не се посреща добре в тамошните академични среди и в крайна сметка Ервин се връща във Виена.

Известен е с предложения от него мисловен експеримент Котката на Шрьодингер: В затворена кутия са поставена котка, механизъм, съдържащ радиоактивно ядро и съд с отровен газ. Вероятността ядрото да се разпадне за 1 час е 50%, тогава механизмът отваря съда с отровен газ и котката умира. Според квантовата механика, ако върху ядрото не се провежда наблюдение, състоянието му се описва като смесване на две състояния — разпаднало се ядро и не-разпаднало се ядро, т. е. котката е жива и мъртва едновременно. Едва когато експериментаторът отвори кутията, може да бъде установено едно от двете състояния. Целта е да се покаже, че правилата на квантовата механика не са достатъчни да бъде описан момента, в който системата избира едно конкретно състояние. Видя ли - не е толкова забавно, колкото предполага името. Направо да се чудиш как ги е въртял двете жени Ервин.

Банкнотата от 1000 шилинга също си има по-нова версия с емисията от 1997 г. На нея е изобразен Карл Ландщайнер (1868 – 1943), биолог и лекар, откривател на кръвните групи, на резус фактора и полио вируса. За първото получава Нобелова награда за физиология или медицина през 1930 г. Въобще, важен човек. Решпект!

А на 5-те хиляди шилинга е, точно така, Волфганг "Амадеус" Моцарт (1756 – 1791), дете-гений, автор на над 600 класически произведения, сред които оперите Отвличане от Сарая, Сватбата на Фигаро, Дон Жуан и Вълшебната флейта, 41 симфонии, Реквием, канона Яж ми гъза, главен герой от най-добрия филм на Милош Форман, жертва на завистта на венецианеца Антонио Салиери.

От 1. януари 2002 г. официално платежно средство в Австрия е еврото, като 1 се разменя за 13.7603 шилинга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар