13.1.11

Преди еврото: Ирландски паунд

Допитването, коя да е следващата покойна европейска валута, разгледана в поредицата, беше спечелено от ирландския паунд с решителния глас на Ицо... добре де, с единствения глас на Ицо.

Ирландският паунд (или пунт, както му казват местните) се появява през Средновековието, а от началото на 18. век е вързан към британския паунд стърлинг в малко странното съотношение 13 към 12 в полза на англичаните. Всъщност валутата се нарича така официално едва от 1938 г., като до тогава след признатата независимост на Ирландия от 1922 г. се нарича паунд на Свободната държава. До края на 60-те години се използва сисемата, при която 1 паунд е равен на 12 шилинга, а 1 шилинг от своя страна се състои от 20 пенса. Децимализацията се осъществява в следствие на тази във Великобритания, към чиито паунд ирландския остава обвързан още 10 години след това, когато ирландците решават да се присъединят към общата европейска валутна система.

Ирландската централна банка емитира 3 серии паундове: серия А е в обращение от 1977 г. и основната тема в дизайна й са реките на острова, серия B я наследява и се използва до 1993 г. и се занимава най-общо с историята на страната, дизайнът на последната серия C е избран след конкурс, в който печели Боби Балах, а темата е съвременната история на Ейре.

Върху банкнотата от 5 паунда е Катрин Маколи (1778 - 1841), основателка на Систърс ъф Мърси, ама не бандата, а монашеския орден. Всъщност Катрин искала да използва голямото си наследство за да помага на бездомни жени и деца и да им предоставя образование без кой знае какъв религиозен ангажимент, но католическата църква настояла това да стане под нейната шапка и така се раждат Сестрите на милосърдието (на реверса са изобразени дечица в класна стая). През 1978 г. Ватикана започва процеса по беатификация на Катрин, като в момента е преподобна, на една крачка от светица, сещаш се.

Джеймс Джойс (1882 – 1941), тук на 10-те паунда, е може би най-известният ти от серията - поет и писател, автор на един от най-значимите романи на 20. век Одисей и сборника с разкази Дъблинчани. Които аз не съм чел, но обещавам, че ще се постарая да поправя пропуска. Някой ден. Макар че пише почти изключително за Дъблин, Джойс го напуска сравнително млад и прекарва по-голямата част от живота си в Триест, Париж и Цюрих (все места с по-добър климат), където е и погребан.

В лилаво върху банкнотата от 20 паунда е Даниел О'Конел (1775 – 1847) - политик, пропагандирал католическата еманципация и независимостта на Ирландия. През 1841 г. става първият кмет католик на Дъблин от времето на крал Джеймс II (т. е. от 17. век). Негови са думите "Господа, скоро ще можете да избирате между това да живеете като роби или да умрете като свободни хора."

Дъглас Хайд (1860 – 1949) от 50-паундовата банкнота е лингвист, изследовател на ирландския език, известен и с псевдонима си Приятната малка клонка. На такива като него най-вероятно дължим досадния келтски шрифт по банкнотите. Гелската лига, организация, целяща опазването на ирландския език и култура, е сред най-важните неща, в които Дъглас се е замесвал. Мотото на лигата е Sinn féin, sinn féin amháin, което ще рече нещо като "ние сами, ние сами". Шин Фейн става име на движението за независимост на Ирландия, така се нарича и една от водещите партии в Северна Ирландия, известна с връзките си с ИРА. Самият Хайд не си падал много по сепаратистката политика, което обаче не му пречи да стане първия президент на независима Ирландия през 1938 г.

Последният участник в днешното ревю, уви, отново е политик - Чарлс Стюарт Парснел (1846 – 1891), наричан "некоронованият крал на Ирландия", най-вероятно за да се обясни защо на портрета си върху 100-те паунда е без корона. Чарлс е роден в протестантско семейство, заможен земевладелец, но въпреки това ирландски патриот, основател на Ирландската парламентарна партия, движещата сила зад движението (мога ли да се изразявам така?) за независимост от Обединеното кралство. Британският министър-председател Уилям Гладстон (същият с улицата в София) го определя като "най-впечатляващия човек, когото е срещал някога". Любопитен е личният живот на Чарлс - дълги години той поддържа не особено прикривана връзка с Катрин О'Ший, съпруга на капитан Уилям О'Ший, също като Чарлс член на парламента от Ирландия. Чарлс дори е баща на 3 от децата на Катрин, родени по време на брака й с Уилям. През 1890 г. семейство О'Ший най-накрая се развежда и Катрин се взима с Пернел, който обаче умира само година по-късно.

От 1. януари 2002 г. официално платежно средство в Република Ирландия е еврото, като 1 се разменя за 0.787564 паунда.

2 коментара:

SMS каза...

Tiocfaidh ár lá.

Sláinte!

Анонимен каза...

Търся да си закупя 5 паунда от Еире,Шотландия,Северна Ирландия и Британските колонии.Ако някои има или знае къде мога да намеря да ми пише на nik_toshev@abv.bg.За колекция ми трябват и ще съм безкрайно благодарен.

Публикуване на коментар