11.5.09

Берлин

FernsehturmНяколко уточнонения за Берлин, преди снимките, които не са нищо повече от туристически забележителности и трудно могат да отразят същността на града. Защото Берлин не е, а Берлин се случва.

Градът чисто географски е огромен. В следствие на това е опасан с релси и изпъстрен с жп гари, а широките булеварди общо взето пустеят. Всеки квартал пък си е сам за себе си и различен от останалите.

Берлин може да бъде показно луксозен и не по-малко показно мизерен. Градът е силно политизиран, това си личи и, честно казано, е прекрасно.

Да, строителният бум от края на 90-те, който заличава видимите следи от разделението, може да ти се струва попреминал, но Берлин си остава една строителна площадка - навсякъде се строи, руши или ремонтира. Няма друго място, където едни до други може да видиш лъскава офис сграда, панелен блок, богато орнаментрана каменна фасада от по-миналия век и руина, нашарена с графити.

Бранденбургската врата изотдолу. Стената е минавала на няколко метра на запад от вратата, която се е намирала в буферната, забранена зона на Източен Берлин. Монументалността на символа на Берлин и обединена Германия въобще е силно надценена.

Райхстагът, дом на Бундестага. Качването до стъкления купол е безплантно - точиците в долната част на фотоса са хора които чакат на опашка. Буквите за металния надпис на фасадата са изляти в семейната еврейска работилница на Самуел Льови. Почти всички негови наследници са избити по време на холокоста.

Мемориалът на жертвите на холокоста в Европа - над 2700 бетонени колони оформят нещо между гробище и лабиринт.

А това, точно така, е табелата на Чекпойнт Чарли. Тълпи туристи затапват една иначе съвсем обикновена улица.

3 в 1: на преден план е един от малкото запазени участъци на Стената, най-отзад е рекламен балон, а между тях е една от малкото запазени сгради в нацистки стил, която сега приютява Министерството на финансите. Другите две по-значителни са наскоро затвореното летище Темпелхоф и Олимипийския стадион.

Олимипияяя, догодина пак елааа... На левия стълб има часовник, на десния няма нищо, но си личи мястото, на което е била закрепена овална свастика.

Френската катедрала пред Немската катедрала - двете са почти еднакви и не служат като църкви, а като музеи.

Отгоре е Берлинската катедрала, а долу - църквата Света Хедвиг, която прилича поразително на Пантеона в Рим.

Утре - повече за по-живите/тривиални места в Берлин.

4 коментара:

evilo каза...

яде ли шаварма в кройцберг?
баси стршно ми се приходи пак в тоз берлин...

plamenj каза...

Шаварма ядох, ама на Ораниенбургерщрасе. Кройцберг - некст тайм, че тоя път съвпадхаме с редовните първомайски веселби и боеве с полицията там ;-)

Анонимен каза...

Мейдей е точно в Х-берг :)

plamenj каза...

Анджък де

Публикуване на коментар