14.5.09

Дрогaта

Биологичното въздействие на мащерката се обуславя от комплексното действие на съставките съдържащи се в дрогата - етерично масло, органични киселини, тритерпенови киселини, флавоноиди. Екстрактите от мащерка оказват благоприятно въздействие върху горните дихателни пътища и устната кухина. Това благоприятно се съчетава и с отхрачващия ефект дължащ се на съдържащите се в дрогата тритерпенови киселини.
Описание от опаковката на сироп за кашлица Биокс-Тими.

5 коментара:

Katz каза...

:lol: :lol:

Unknown каза...

Терминът дрога идва от фармацевтиката, където преди е означавал всяко прахообразно лекарство, а днес още по общо - всеки препарат, получен от растение или животно. Така дроги са например стръковете от мащерка, цветовете от липа и корените от папрат, или дори свинската мас. В някои източници “дрога” се ползва като синоним на “лекарствено средство”, което пък е всяко вещество, което, прието в организма, може да промени една или повече негови функции. ИзточникКато чуете за хомо еректус, предполагам че също се напикавате от смях?

plamenj каза...

Друго си е някой хомо сапиенс сапиенс да обясни :-)

Anton каза...

Друго си е човек гордо да си носи липсата на чувство за хумор :)

Unknown каза...

Друго си е човек да се похили като чуе думичката "секстет" или "духови инструменти" или "светаго духа" - веднага се вижда, че има изтънчено чувство за хумор.

Публикуване на коментар