29.5.09

Още 7 безполезни факта

Още няколко любопитни факта, които е хубаво да знаеш, макар че надали ще ти притрябват:

Червеният кръст е основан от Анри Дюнан през 1863 г. в Женева. Емблемата (както и самото име) е заета от швейцарското знаме и няма никакво, поне пряко, религиозно значение. Въпреки това, по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., известна у нас и като Освободителна, от османска страна се използва Червен полумесец, а по-късно се появяват червени звезда на Давид, лъв със слънце и ромб, последният прекръстен на Червен кристал и признат като трети официален символ на организацията.
_

След като се оттегля от пиратството през 1851 г. Франсис Дрейк, най-известния английски капер и кошмар за Испания, става кмет на Плимут и депутат.
_

Ако трябва да преведем на български имената на главните герои от приказката Хензел и Гретел, тя ще се казва Иванчо и Маргаритка. Маргарита, впрочем, означава перла на старогръцки.
_

Филмът на Ищван Сабо Съншайн с Ралф Файнс в главната роля проследява съдбата на 3 поколения от еврейската фамилия Зоненшайн в Унгария през 20. век. За да избегнат антисемитските репресии (практика през по-голяма част от века) Зоненшайн променят фамилията си на унгарски звучащото Шорш. Известният бизнесмен Джордж Сорос е роден в Унгария през 1930 г. под името Дьорд Шварц. Само 6 години по-късно семейството му променя фамилното си име на Шорош. Скандалният британски бизнесмен Робърт Максуел пък е роден през 1923 г. като Ян Лудвик Хох в градчето Слатинске Доли, тогава в Чехословакия, сега в Украйна. Ян избягва холокоста и се записва е британската армия.
_

Най-известният служител на международната застрахователна компания Дженерали е някой си Франц Кафка, който е работил в пражкия й офис близо година между 1907 и 1908 г. За протокола - работата не му е допадала.
_

Пълното име на министъра на икономиката на Германия (заел поста в началото на тази година) е Карл-Теодор Мария Николаус Йохан Якоб Филип Франц Йозеф Силвестер Фрайхер фон унд цу Гутенберг.
_

Първите, които обличат камуфлажни униформи в цвят каки, са британските военни в Индия. Самото име на цвета идва от думата как, означаваща пръст, прахоляк на фарси, през езика хиндустани, разговорна смесица между хинди и урду.

5 коментара:

Анонимен каза...

Как да разбираме това - „Въпреки това, по време на Руско-турската война от 1877 - 1878г., известна у нас и като Освободителна...“?

Тя Е Освободителна война за България!

Такава е и Втората световна война!

мико каза...

Моля №1 да доизясни кой, кого и от кого е освободил през Втората световна война.

Анонимен каза...

@1: Разбирай че в цял свят тази война е известна като Руско-турската война от 1877-1878, а у нас е известна и като Освободителна. Как да разбираме това, че си написал Е с главна буква? А Втората световна война как точно е Освободителна за България?

Анонимен каза...

Ако цял свят беше пет века под турско робство , нямаше как да не я припознава като Освободителна , а не само като Руско - Турска! Виж , за Втората световна нещата са по-различни!

plamenj каза...

Абе я се стегнете!

Публикуване на коментар