21.5.09

Дим да те няма

Миналата седмица бяха приети промените в Закона за здравето, с които от юни следващата година се забранява тютюнопушенето на обществени закрити места.

Гласуването беше съпроводено от воя на никотинозависимите, макар новите ограничения да се въвеждат в самия край на срока, даден от Европейския съюз, при това във възможно най-мекия и пропусклив вариант. Като напълно естествени бяха приети действията на неколцината депутати пушачи, които енергично подскачаха от банка на банка за да гласуват с чужди карти срещу промените, а след това обявиха, че са защитавали свои лични, а не обществените интереси, както и че нямат никакво намерение да спазват новите разпоредби. Според един от тях дори, нямало друг закон, насочен срещу 2.5 милиона българи. Интересно, какво е сегашното уреждане на проблема (удачно сравнявано с басейн със зони за пикаещи и непикаещи), насочено срещу едни други 5 милиона българи?

Собствениците на заведения протестираха с половин уста (може би, защото няма никакви еднозначни данни за това, че забраната би отразила негативни на бизнеса им), а производителите на цигари замълчаха (обратното би било все едно дилърите на хероин да протестират срещу акциите на полицията).

Всичко това се случва на фона на рекордния ръст в броя на пушачите (предимно сред жените и малолетните) в страната и най-ниските цени на цигари в цяла Европа от една страна и перспективата за подобряване на общественото здраве и положителен ефект върху икономиката като цяло от друга.

П. С. Хубав постинг на Григор по темата тук

3 коментара:

Анонимен каза...

Ха, за мое ОГРОМНО съжаление дори този закон няма да спре несъобразителните пушачи, които вместо да се пишат дискриминирани са именно в ролята на "крадеца вика дръжте крадеца". На рОботното ми място те не просто пушат под носа на отговорника по противопожарната безопасност, точно под знака ПУШЕНЕТО ЗАБРАНЕНО, а дори си позволяват да димят в open space залата. Хм, извинявам се за емоционалния изблик, но окадяването ми отпреди 3 мин. си каза думата

К

Васил каза...

Употребата на наркотици е един от показателите за състоянието на едно общество. Когато живота ти е тежък ( какъвто обикновено е в България ), ясно е че в зависимост от това колко точно ти тежи ще посегнеш в този ред към цигарите, алкохола и твърдата дрога - да отпуснеш напрежението. Аз съм твърдо против подобна забрана, освен черния пазар нищо няма да стимулира. А цигари от 3.40 кутията аз не бих нарекъл евтини, като знам как вървяха при дядо ми, който беше заклет пушач на "арда". Хитра играе е тва... хитра и болна, че и глобална.

plamenj каза...

Ето едно примерно сравнение на цените - в £. Единствено в Латвия са малко по-евтини. £1 тук в сравнение с £6 в Ирландия не знам как се нарича. Средната цена £2.67, по тогавашния курс - към 7 лв.

Публикуване на коментар