22.5.09

Малки зелени човечета

Близо 20 години след падането на Берлинската стена от ГДР не е останало почти нищо, почти. Преди 48 години психологът Карл Пеглау получава задача от Министерството на транспорта на Източна Германия да разработи нови знаци за пешеходните светофари. След тестове в Кройцберг, при които се установява, че децата харесват новите фигурки, а възрастните ги виждат по-лесно, през 1969 г. първите ампелменхен се появяват на кръстовището на Унтер ден Линден и Фридрихщрасе. Фигурките с широкополи шапки са по-реалистични и някак по-симпатични от схематичните пиктограми, използвани на други места по света.

След обединението източните човечета са заплашени от замяна със западните си аналози, но срещу бюрокрацията се изправя Комитета за спасяване на светофарното човече и, за наша радост, печели. Ампелменхен се появява и в западната част на Берлин, по-късно и на отделни кръстовища в други западногермански градове. През 2004 г. се ражда и светофарното момиченце с плитки, панделки и рокличка. Междувременно тече съдебен спор за правата върху изображението, споечелен през 2006 г. от Маркус Хекхаузен. Сладка победа - днес ампелменхен може да бъде закупен във формата на ключодържател, светоотразител, магнитче, лампа, отварачка, обеци, върху чаши, тениски, торбички, хавлии, химикалки, шезлонги, топки... Заедно с мечките и тоновете "оригинални" късчета от Стената, зелените и червени човечета са без съмненение едни от най-популярните сувенири от Берлин. Наскоро дори вестник Билд отбеляза Деня на германското единство с картинка на прегърнати зелено западно и червено източно светофарни човечета с чаши в ръка.

8 коментара:

Katz каза...

"Човече" е много хубава дума.

plamenj каза...

Ain't it ;-)

И.Е. Станков каза...

Култови и много симпатични са, да! Все още ми е странно като ги виждам в западен Берлин. Почти не се сещам за друго нещо, типично за ГДР, да е прието и обичано в цяла Германия днес.

В тази връзка, тестът няма как да е бил в Кройцберг, защото кварталът е в американската зона.

plamenj каза...

Мда, абсолютно прав си. Ще го махна от постинга.

Пример за това, че човек не трябва да се доверява сляпо дори на Гардиън. Сигурно, защото Кройцберг не е бил в тяхната зона...

Анонимен каза...

Никога не съм ги виждала лично (за което не е късно), но ми ги подариха под формата на обеци и са ми от любимите :)

plamenj каза...

Не е късно, но е крайно време :-)

Обечките са 7€, jfyi.

Антон каза...

В Прага бях забелязал по някакви пътни знаци човече с шапка :). Готино е някакси.

plamenj каза...

И тук са си с шапка (В12, Г15 и Д17), поне стария модел пътни знаци. Напоследък обаче почнаха да им режат главите...

Публикуване на коментар