26.5.09

Разни 60

Започвам с две неща от миналата седмица, които няма начин да не си видял, но трябва да отметна: Волфрам Алфа - (не чак толкова) умната търсачка и Хората в София - видео импресия, в която столицата изглежда много по-добре, отколкото е.

Наскоро писах за конкурса за дизайн на единната европейска валута от 1996 г. Планирам да обърна внимание и на подобно мероприятие в Швейцария, но за него - по-късно. Темата този път е американския долар - добре познатият ти дизайн на банкнотите се появява през далечната 1869 година и отдавна се е превърнал в стандарт, нещо, което се дължи на факта, че е променян рядко и по малко през годините. Това, разбира се води и до не маловажни проблеми - доларите са по-слабо защитени, а еднаквите размери и цветове правят различните купюри трудно отличими един от друг. Промените при последните емисии от 1999 и 2004 г. - нови средства за защита, нови елементи върху лицевата страна, увеличаването на портретите и изваждането им от овалната рамка - целят решаването им, но като цяло доларите продължават да изглеждат, хм... ами стари. Именно към тотална промяна (по Обама) се стреми проектът на Ричард Смит за реди$айн на американската валута. Поради напълно неформалния и необвързващ характер, ентритата в него са неортодоксални и смели, понякога абсурдни - горе виждаш предложението на Майкъл Тизник, може би най-доброто засега. Препоръчвам ти да следиш сайта, а може и да се включиш с идея.

Ай, карамба! Съвсем истинска серия марки със семейство Симпсън от американските пощи.

Колкото по-кратки, толкова по-интересни: М'Африка, Вила Тугендхат, новата математика, 100 изоставени къщи в Детройт, изумителна колекция от индийски кибрити, 36 идейни лога, картини върху фасади и кори за яйца, 30 пъти Алиса, мустаци, Уго и мишката, типографски сапун, мебелна азбука, секс партитура, мръсно, фейжоада, приказливи възглавници, стол със сянка, Правдолюб.

Бъдещето на автобусните спирки. Интересно, в МИТ явно не са запознати с явлението "вандализъм".

Номинациите за сграда на годината в Москва и Питер - повечето, уви, са кич и стъкло, точно като при нас, но има и интересни идеи.

Донякъде интерактивна карта на човешката сексуалност - всевъзможни фетиши, ролеви игри, секс с коли, млечни бани, фистинг, секс туризъм, бондидж, вампирска еротика, некрофилия, инцест (тук е мястото да поздравя всички извратеняци, които са попаднали на блога ми с търсачка) и още един куп неща, за които ми трябва речник.

Книгите ти се променят, ти - също.

Дерматографията е кожен проблем, при който в резултат дори на леко дразнене на кожата се отделят големи количества хистамин, а капилярите в нея се разширяват. Ариана Пейдж Ръсел използва това си състояние за да "рисува" върху тялото си. Боди арт? Да!

Защо ти е обикновен електронен часовник, като може да имаш 24 аналогови?

Пензионер - прди и вика дека во негово време подобро се прдело.

"Илюстраторите казват, че съм дизайнер, дизайнерите - че съм илюстратор, а мама - че съм гений." Аз пък не мога да ти спестя url-то на портфолиото - httpcolonforwardslashforwardslashwwwdotjenniferdanieldotcom.com.

Фотографите: Трей Ратклиф, Крис Бък, Разумовский, Рони Шрам, Пола Зиглер, Ермана Принсен, Еухенио Рекуенко, Браян Адамс (същият), Иън Пуул, Себастиен Тиксие, Ранди Хънт, Франсоа Бенвенист, Себастиан Фаена, Марко Овандо, Люси и Симон, Димон Прунер, Магдалена Кмиецик.

Къщи, заводи и летища огънят превръша в пепелища!

Коренното население на долината Омо в Етиопия през обектива на Брент Стъртон.

Тоалетнa за емота и... други неща.

Какво ли не може да правиш вече с Лего - актови снимки, да запълваш дупките от куршуми по берлинските фасади (има точно срещу музея Пергамон) и да наричаш това изкуство, да си построиш Гугенхайм, като един истински Франк Лойд Райт (моят приятел).

България като бурлеска.

Къде са всички? Или откъде хората са си набавяли информация през последните 200 години.

4 коментара:

Rosen Hinkov каза...

интересни работи се намират при теб Пламене:)
наистина

plamenj каза...

Има една драма покрай този постинг...

Rosen Hinkov каза...

Драма!! хайде холан, чак толкоз ли...
Ама щом казваш..., като е драма, поне да е порно драма и с очакван край:))

plamenj каза...

Гугъл ботс драма, с очакван край де...

Публикуване на коментар