19.11.07

Всичко тече...

Познат ли ти е този кадър? Сигурен съм, че си спомняш, както съм сигурен, че не си го виждал скоро. Историята е интересна - потърпи малко и не прескачай до края на постинга.

Трябва да започна с историята на ITV, т. е. независимата телевизия във Великобритания. С приемането на Закона за телевизията през 1954 пада монопола на BBC и се дава начало на частните комерсиални телевизии. Според него територията на Обединеното кралство е разделена на 15 региона, за които се издават отделни лицензи, подлежащи на преразглеждане през няколко години от създадената за целта ITA. Първоначално различни лицензи се издават дори за програмата през седмицата и уикенда - нищо общо с идеята за национална телевизия. Първите канали започват да излъчват в края на 1955 г., а Темз Телевижън се появява през 1968 г., след обединението на 2 франчайзъра и поема седмичната програма в Лондон.

От тогава датира и първата версия на популярното лого - черно-бяло и с леко различен ред на за забележителностите. Година по-късно се появява и цветната заставка, изобразяваща Биг Бен, Уестминстърското абатство, катедралата Сейнт Пол и Тауър бридж на брега на Темза Половината всъщност не са до реката, а и подредбата е абсолютно измислена, придавайки абсурден вид на картинката. Мелодията пък е създадена от Джони Хоуксуърт. Заставката е преработвана няколко пъти, има и различни версии използвани от самата телевизия или в края на предаванията на Темз излъчвани по други канали.

Темз Телевижън е известна със собствените си продукции, чиито пълен списък може да намериш тук, а безспорно най-голям успех има шоуто на Бени Хил продуцирано в продължение на 20 години - от самото начало чак до 1989 г. През същата година логото (както и мелодията) е пенсионирано и заменено със стилизирано изображение на забележителностите в златисто върху син триъгълник като част от унифициращия ребрандинг на всички ITV канали.

През 1992 г. Темз губи лиценза си в Лондон и то при доста противоречиви обстоятелства. Наследена е от Карлтън, а 90-те са време за консолидация на ITV. След обединението на Карлтън със Гранада и придобиването на още няколко по-малки франчайзъра се образува ITV plc. Към момента ITV plc държи лицензите за 11 от 15-те региона - на практика цяла Англия.

Каква е съдбата на Темз? Телевизията престава да съществува безславно, излъчвайки за последно в новогодишната нощ на 1992 г., студиата й са продадени и в последствие разрушени . Темз продължава като независим продуцент, след неколкократна смяна на собствеността е придобита от Фремантле (част от RTL) и през 2003 г. обединена с Токбак. Като ТокбакТемз произвежда едни от най-гледаните шоута и сериали във Великобритания в момента.

П. С. Още ретро заставки може да видиш тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар