2.11.07

Шест-пет

Сигурно от време на време използваш алуминиево фолио в кухнята. Е, сега ще те науча да го ползваш по-често и така, че да е вкусно. Купи една ролка и чети надолу.

Свинско печено с бекон
Какво ти трябва: цяло свинско бонфиле, бекон, кимион, черен пипер, сол.

Какво да правиш: разгъни фолиото и върху него постави няколко тънки ленти бекон една до друга, подправи свинското филе с кимиона и пипера и постави напреко на бекона. При загъването с фолиото бекона трябва да обвие свинското, може да увиеш в още фолио за да запечаташ по-добре. Печи при около 200 градуса час и половина – два. Внимавай при отварянето – първо, за да не се опариш, второ за да запазиш соса, който се е образувал. Прехвърли всичко в тавичка и запечи още десетина минути като поливаш със соса. Нарязва се на резени с дебелина 1 см.

Рецептата ще стане и ако заложиш на телешко вместо свинско.

Свинско с наденица
Какво ти трябва: свински шницели, наденица, черен и червен пипер, сол.

Какво да правиш: приготвя се по абсолютно същия начих като шницелите служат за обвивка, а наденицата – за пълнеж. Добре е наденицата да е от ситно смляно месо, а обвивката й – тънка. Причината е, че няма да има директен контакт с огъня и може да остане жилава, a ако е прекалено дебела, просто я обели предварително.

Пилешко вретено с мляно месо
Какво ти трябва: пилешко филе, мляно месо (или кайма), лук, черен и червен пипер, колбас, сол.

Какво да правиш: начукай филето, така че да се получат пържолки, и смеси каймата с подправките и ситно нарязания лук (може да добавиш и накълцан шпеков или друг пикантен колбас). Сещаш се кое е пълнежа и какво следва, само съкрати времето за печено до към един час.

Стига, време е за гарнитурите. И двете се комбинират идеално с всяко от горните печени меса.

Картофено пюре
Какво ти трябва: картофи, краве масло, мляко, сол.

Какво да правиш: необелените картофи свари в подсолена вода - вари добре за да ти е лесно на следващата стъпка. Обели ги и ги смачкай хубаво с подходящ инструмент (ако не ти се намира ”подходящ инструмент” използвай вилица) и ги постави в друга тенджера. Добави масло (повечко) и мляко (по-малко), посоли и върни за кратко на котлона. Бъркай интензивно, така че консистенцията на пюрето да са се доближи максимално до определението ”пухкаво”.

Кисело зеле с горски гъби
Какво ти трябва: кисело зеле, горски гъби (манатарка, пачи крак), сушени сливи, червен пипер.

Сушените сливи е хубаво да са без костилки и по-сочни (да, знам, че звучи абсурдно), срежи ги на две за да отдадат повече аромат. Гъбите пък на теория може да си набереш и сам, но държа да не губя ценен читател, и бих ти препоръчал да си купиш от магазина – масово има замразени или сушени такива. Ако вземеш сушени, накисни ги във вода предварително. През това време накълцай табиетлийската киселото зеле, метни го в намазнен тиган на котлона и поръси с червен пипер. След малко добави гъбите и сливите и хоп, готово!

С какво: знам, че рецептите са зимни, но си плачат за хубава чешка бира. Такава в България кой знае защо трудно се намира – може да се примолиш на приятел да ти донесе няколко бутилчици тъмно Крушовице или да изчакаш по-масовото стъпване на пазара на оригиналния Будвайзер след сделката с Карлсберг.

8 коментара:

Анонимен каза...

оооо... това е величествено!!

Анонимен каза...

Краси: Гарантирам, че сготвено от автора е страшно вкусно. Можете тайно да ми завиждате ;))))

elica каза...

Започвам готвенето!!! Ще пиша за резултати....

plamenj каза...

:-) Гответе, гответе. Приемам покани.

elica каза...

уффф много съм несериозна... ще готвs, но друг път... ;-)))))

Анонимен каза...

пробвах се тия дни да разпечатам директно от страницата това фундаментално гурме know-how, обаче все ми разпечатва половината пост. накрая го копи/пейст в уърд и стана де, ама.. може би принтването не е idiot proof в крайна сметка, хм

plamenj каза...

Е то е нарочно - да не се затрупаш с информация на един лист и да сбъркаш рецептата :-)

Анонимен каза...

абе ебати нарочното, свършва на най-интересното :(

Публикуване на коментар