7.11.07

Борусия, Арминия, Алемания

Предполагам, че никога не си се замислял върху имената на отборите в Бундеслигата. Погледни тези - Арминия, Алемания, Борусия - звучат ли ти немски?

Арминий е митична (но не митологична) фигура в немската история. Произхожда от племето на херуските, но израства и е възпитан в Рим, служи в армията и се издига в обществото. През 9 г., обаче, се завръща по родните си земи и оглавява въстанието срещу бруталното управление на тогавашния легат на Германия Публий Вар. В битката при Тевтобургската гора обединените немски племена буквално унищожават 3 римски легиона - 30 хиляди души. През следващите няколко години Арминий нанася още няколко поражения на империята и окончателно я отказва от аспирации към териториите на изток от Рейн.

Арминий се счита за първообраз на Зигфрид от Песен за нибелунгите, но като цяло е забравен чак до началото на 19. век, когато се превръща в символ за национално обединение на немците, чиито раздробени държавици по това време са газени от Наполеоновите войски. Започнатият през 1838 г. на мястото на най-известното му сражение паметник е завършен едва през 1875 г. - от върха му, на 50 метра височина, с вдигнат високо меч, Арминий гледа на запад - към някогашните земи на Римската империя и, разбира се, настояща Франция. Какво е било истинското му немско име остава загадка. Със сигурност не е било Херман, както го "кръщава" Мартин Лутер и както е бил популярен до средата на 20. век.

Името Арминия се появява по време на ранния немски национализъм от 19. век последвал Наполеоновите войни и националното обединение под върховенството на Прусия. Латинските и латинизирани топонимни имена, като Алговия, Алемания, Германика, Маркомания, Арминия, Тевтония и Бавария, стават особено популярни сред момчешките и гимнастически дружества.

Арминия е името на футболния клуб от намиращия се близо до
Тевтобургската гора град Билефелд. Алемания Аахен пък е кръстена на племето алемани, които са дотолкова "популярни", че на редица езици, като френски, турски и испански, дават име на самата Германия. Малко по-сложно е с Борусия - това е малко известното латинизирано название на самата Прусия. В наши дни това име носят отборите от Дортмунд и Мьонхенгладбах.

8 коментара:

Erbabic каза...

CZ Йена, RV Есен, Ерсте FC... еди кво си, TB Берлин, Hansa Рощок...

Как да не се кефиш на имената на повечето им клубове. Любим ми е обаче Санкт Паули

plamenj каза...

"Ерсте FC" - да не имаш пред вид 1.FC Nürnberg - основан е през 1900 г. и през 20-те години доминира толкова категорично, че в Германия е известен като Der Club, т. е. Клубът.

Виж, Тенис Борусия Берлин го пропуснах... някак некомфортно ми става като чуя това име.

Erbabic каза...

Всъщност нищо конкретно нямах предвид

Клубът от Йена се казва Карл Цайс, Първи Фуктболен Клуб (или Erste FC е нещо като ПФК у нас в момента освен Нюрнберг /откъде само си извадил праливото U с две точки не знам/) го ползват доста клубове. Най-известният от които е Кайзерслаутерн.

А Паули ми е любим заради квартала на Хамбург от който идва.

И сега малко ПР: Очаквайте участите на Пламен в рубриката "Попитахме блогърите" на футболна тематика :)

Анонимен каза...

пфк - не е ли професионален, емински?
иначе поста е доста образователен. благодаря ;)

Erbabic каза...

Да давам го за пример не като смисъл на абревиатурата, а като масово явление. В момента повечето БГ клубове са ПФК. В Германия 1 FC e може би най-популярното име.

Анонимен каза...

еее разчувства ме! Билефелд е най-скучното място на света и от скука един викенд бичихме из въпросната тойтобургервалд до паметника от снимката, който е боцнат на един баир доста далеч от града. еххх, спомениии...

иначе и на мачове на Арминия е голяма скука. толкова е скука, че Арминия не помня да имат някакъв местен враг... не вярвам рурските отбори да броят туй джудже за нещо. макар че имаше един мач - с рот-вайс есен или с алемания аахен, който се водеше рисков.

plamenj каза...

Повярвай ми рурците се мразят, независимо колко малки са. Колегата е фен на Бохум - ей сега в петък си отива само за да гледа лютото дерби с Дуисбург, а от половин година аватар му е таблото на мача Бохум - Шалке 2:1, с който буквално ги отказаха от титлата.

plamenj каза...

Ха, какво съвпадение - водещата статия в ноемврийския брой на немското National Geographic е именно за Арминий и Вар.

Публикуване на коментар