12.11.07

Магента™

Двата случая на регистрация на виолетовото като търговска марка на шоколад далеч не са единствените, нито пък са първите примери за запазване на цвят. Тук може да видиш няколко такива примера, повечето на цветове от логото на "ние не правим цигари" Алтриа, а тук - любопитни съдебни случаи, с решения и в двете посоки.

Дълго време немският телекомуникационен гигант Дойче Телеком беше агресивната страна, отстоявайки правото си да притежава и използва еднолично цвета магента, тормозейки понякога с основание, понякога - ей така, да не пада гарда, други фирми, топнали креативни четки в розовеникавата бака. В Холандия се роди цяло обществено движение, наречено Свободна Магента, а конкурентите от O2, макар и не пряко заинтересовани, са се заели със задачата да пуснат на воля цвета, разчитайки на едно не чак толкова ново тълкувание, дадено от Европейския съд.

Не съм сигурен дали жителите на малкото ломбардско градче Маджента следят съдебните битки, но когато те приключат, със сигурност ще въздъхнат с облекчение.

4 коментара:

Анонимен каза...

ами аз освен да си лицензирам бялото и да осъдя половината свят, а?

plamenj каза...

С бялото конкретно ще ти е трудно, нали, 'щото никой не го ползва, освен ако не продаваш прахове разни...

Анонимен каза...

ааа, лудница!
много готин пост :))

ps: освен другото - ползвам стойности на магентата за моето си лого..

plamenj каза...

Ха, Ралев, уелкъм.

Сорка, ама ше трябва да те изпортя на Телеком за логото ;-)

Публикуване на коментар