1.6.07

Дюселдорф и Бон

Дюселдорф е най-оживения и проспериращ град в региона. В събота и неделя там се провеждаше Джаз рали - няколко открити сцени, на които цял следобед и вечер свириха бендове, концерти в клубове и зали цяла нощ.

Уви, лошото немско време взе да се проявява и докато се разхождахме по брега на Рейн валя ситен дъждец.

Върхът на Райнтурм се губи в облаците (през арките на Енергийната пирамида)

Яхтеното пристанище и Нойе Цол на Франк Гери. Да, хваща окото, но не е непременно красиво (май важи за всичко негово).

Малкото пристанище.

Да Бърбън Стрийт Стомпърс пред Юриге. Жизненоважен урок научен от мен в Юриге: майнцер не е наденичка, а миризливо сирене. После да не кажеш, че не пиша полезни неща в блога ;-)

Олег Лундстрем Бигбенд от Москва пред кметството.

Вечерта Кьоногсалее, пешеходната улица с кръчми от двете страни, беше претъпкана, отличаваха се еднополови групички облечени еднакво и празнуващи ергенски (момински?) партита.

Игличките върху издадени надписи и табели са обичайна гледка в Германия - немците обичат птичките, спор да няма, но не обичат да им наакват фирмата.

В неделя минахме през Кьолн (отново) на път за Бон. Валеше, поради което прекарахме повече от престоя си там в кръчма на по кьолш-два. По чиста случайност уцелихме момента, в който свещениците излизаха от катедралата след празничната литургия по случай Пфингстен*.

Апропо Пфингстен, заради празника понеделник беше почивен, а в неделя по принцип не работят никакви магазини - ще рече пълно шопинг въздържание. Въобще пазаруването в немско не е лека работа - 6 работни дни, ограничено работно време (в 8 вечерта почти всички хранителни магазини са хлопнали кепенците) и, ах, пфанда - по 25 цента, важи за стъклени, пластмасови бутилки и кутийки, понякога важи за еднократна употреба на бутилките, понякога за многократна, не всички магазини приемат, някои работят с автомати, някои на касата.

Та, обратно към пътуването. Бон е град с древна история - това отгоре например е Щернтор, част от средновековните укрепления. По целия център има табелки сочещи към основните туристически забележителности, но по-добре се консултирайте с карта за да не се въртите в кръг.

Бетовен

... и родната му къща.

Въобще всичко се върти около знаменития композитор. Бон почти е забравил факта че 40 години е бил столица на ФРГ - градът е със запазена архитектура от началото на 20. век (за разлика от повечето градове в региона, сериозно пострадали по време на Втората световна), нисък, тих, може да се каже дори романтичен. За столичния му статут напомнят единствено къщите близо до брега на Рейн, за които предполагам, че са бивши посолства. Всъщност дори самият речен бряг е спокоен, с километрична алея и липса на внушителни постройки по него.

26 - 27 май 2007


* На български Пфингстен е Петдесетница. Аз, да прощават вярващите православни, не бях чувал за Петдесетница до сега.

2 коментара:

Анонимен каза...

Niki: bravos, i na men mi se patuvaaaa

plamenj каза...

е, не може да се оплачеш, м?

Публикуване на коментар