8.6.07

Зелено

Зеленото е един от трите основни цвята в адитивния модел.

Най-често се асоциира с природа, пролет, хармония, свежест, спокойствие, младост, надежда. Разбира се, най-разпространено е възприемането на зеленото като знак за разрешение.

Причината повечето растения да са зелени е в хлорофила, основен участник във фотосинтезата. Според Нанси Кианг от НАСА, обаче, става дума за еволюционна грешка. Бидейки зелени, растенията отблъскват лъчите от зеления спектър, а слънчевата светлина е доста богата именно на тях. Ама са тъпи тия марули, а?

Поради растенията и повечето природозащитни организации възприемат зеленото за свой символ, че и го включват в името си - от Грийнпийс до Зелени Балкани и тъй нататък.

Зелените партии започват да възникват в Европа към края на 70-те. При последните избори за Европейския парламент през 2004 г. Зелените спечелиха 35 места, или 4.8%. Е, българите не избраха нито един зелен за евродепутат в изборите наскоро.

В зелените контейнери на Екобулпак (например) трябва да се изхвърлят стъклени бутилки и буркани. Ей точно това цветово кодиране не мога да го разбера.

Хайде, стига вече екологията, цялата тема може да е за нея, но пък ще е доста скучно.

Зеления цвят е главен символ на Мюсюлманския рай - ако е същия, в който отиват всички онези бомбаджии самоубийци, не, мерси. Аз, като (непрактикуващ) християнин, си представям рая светлосин, с пухкави облачета и къдрокоси руси ангелчета с бели крилца.

Всъщност зеленото се възприема като цвят на исляма като цяло. Причината не е в рая, а по-скоро в знамето на рода на Мохамед.

Интересно, но в средновековна Европа зеленото е било възприемано като цвят на Дявола и злото като цяло. Сред другите негативни асоциации са с болест, завист, неопитност, отрова.

Може да се каже и, че зеленото е и национален цвят на Ирландия - заради детелините, тучната растителност, доминираща ирландския пейзаж, и Свети Патрик.

Във Великобритания и само там джинът Гордънс се продава в зелена бутилка с бял етикет. Всички бутилки за износ са прозрачни с познатия ти жълто-червен етикет. Цялата история.

Олимпийските кръгове са измислени от Пиер дьо Кубертен през 1913 г. и символизират обединението на 5-те континента (макар фактически да са 7, не знам къде е гледал Пиер). Няма официална асоциация на цветовете с конкретни континенти, но е общоприето зеленото да се означава Австралия, червеното - Америка, синьото - Европа, жълтото - Азия, черното - Африка. Звучи логично, но и леко расистки на второ четене.

Дълго време резервният екип на германския национален отбор по футбол е зелен (без това да има някакво разумно обяснение в националната символика). Според една от версиите причината е в това, че първият мач на Западна Германия след Втората световна е бил срещу Ирландия, които логично са играли в зелено, и за да почетат това немците са приели този цвят за резервен.

Бонбонките М&Мs се произвеждат от 1941 г. след като по време на Испанската гражданска война Форест Марс, основател на компанията, забелязва войници, които си похапват шоколадови бонбони със захарна глазура за да не се разтапят. Зеленото, заедно с червено и жълто, е добавено към кафявия оригинален цвят през 1960 г. През 70-те популярност добива суеверието, че зелените бонбонки са афродизиак. Причината не е ясна, а компанията Марс отрича да има разлика между отделните цветове. През 1992 г. някакъв калифорниец се усеща и започва да произвежда бонбонки с име "Зелените", но скоро след това е осъден от Марс, които през 1996 г. пускат рекламната кампания с изкусително зелено женско М-че "Вярно ли е това, което казват за зелените?"

В електронния цветови код със зелено се означава цифрата 5.

Ето, че стигаме до любимата част посветена на цветовете и музиката. Докато Грийн Дей безспорно са най-великата зелена банда, аз ще предпочета да те запозная с легендарнат песен на Кермит Не е лесно да бъдеш зелен:

It's not that easy being green,
Having to spend each day the color of the leaves.
When I think it could be nicer being red, or yellow or gold...
or something much more colorful like that.

It's not easy being green.
It seems you blend in with so many other ord'nary things.
And people tend to pass you over 'cause you're
not standing out like flashy sparkles in the water
or stars in the sky.

But green's the color of Spring.
And green can be cool and friendly-like.
And green can be big like an ocean, or important like a mountain,
or tall like a tree.

When green is all there is to be
It could make you wonder why, but why wonder why?
Wonder, I am green and it'll do fine, it's beautiful!
And I think it's what I want to be.


Американският долар е причината зеленото да се приема за цвят на парите. Още по време на Гражданската война през 1861 г. е взето решение гърба на банкнотите да се печата изцяло с цвят, различен от черното. От тогава доларавата банкнота се нарича и грийнбек.

В Германия зеленото е цвета на полицията.

В редица африкански езици, както и в корейски, виетнамски, мандарин, с една и съща дума се описват обекти, които ние бихме разделили на зелени и сини. Според една от теориите, силните ултравиолетови лъчи на тропическото слънце карат зеленото и синьото да изглеждат като един цвят.

Всъщност на древногръцки с думата хлорос се е означавал както цвета на тревата, така и на меда, т. е. гърците не са разграничавали бежовото от зеленото, а името на хлорофила (виж в началото) хич не означава, че е зелен.

Поради някаква причина зеленото е и цвета на Есперанто.

Имена: зелено green groen grün verdo verd zelená viridis grøn gwyrdd verde vihreä vert зелений yeşil aħdar zielony zöld kesk žalia vèrt q'umir virdi berde

7 коментара:

Erbabic каза...

Зеленото ме кефи, но не е цвят на победители. Няма нито един голям "Зелен" футболен отбор (да ме прощават феновете на Берое и Нафтата)

Може би едиствената поп асоциация е с доларите.

Анонимен каза...

Ръждата на медта е зелена.

В taekwon-do зеления колан изразява растежа, развитието, появата на сила - нещо като момента в който растението се разлиства. :-Р

plamenj каза...

... и се нарича патина :-)

/ каза...

На шведски го няма написано, grön ;)

plamenj каза...

korrekt. шведите ш'са ориентират по датския :)

Анонимен каза...

is green getting obscene? :)
http://prblog.typepad.com/strategic_public_relation/2007/06/is_green_gettin.html

plamenj каза...

американци говорят за екология. сладури. все едно да коментират футбол ;-)

обаче блога е ценен. блгдря

Публикуване на коментар