27.6.07

Атаман 2

Уикендът в Плевен не беше богат на събития (все с негативен отенък, между другото), но пък посъбрах доста разнообразни впечатления - сокчетата Carry в Кайлъка, необичайно празната главна и разкритата статуя на Георги Димитров например. И, да, опитах Атаман.

Атаман се предлага в стъклени бутилки за 50 ст. и двулитрови пластмасови на цена от 2 лв.

Респект за стъклените бутилки - от кафяво стъкло, издължени, но с плавно стесняване на гърлото за разлика от популярните напоследък лонгнеци. Въпреки че този модел е стандартен на много места, може да се окаже грешка да стартират с него в България, където се ползва само от Леденика - просто означава поддържане на още един вид амбалаж от клиентите и (или) търговците. Пластмасовите са... ами пластмасови, може да видиш на снимката. Етикетът е зелен и на него пише пише Ataman svetlo - струва ми се, че името щеше да е по-силно изписано на кирилица, още повече, че се цели подчертаване на произхода на марката, svetlo пък е някакво недоразумение. Логото представлява 2 преплетени букви P за "Пивоварна Плевен и Ко". Цялостното типографско изпълнение е трагично, но може би е по-добре така.

Бирата е със сравнително ниско алкохолно съдържание - 4.2%, светла, слабо до средно газирана. Вкусът е лек, но с приятно изразена горчивина и, уви, има следа от онзи неприятен гнил дъх, характрен за пиво от по-нисък клас - странно, но се усещаше по-силно в стъклената бутилка, от която пих първо, но почти липсваше в бирата от пластмасовата.

Заключение: Атаман е добра за класа си, а ако си плевенчанин - задължителна. Ако не си от Плевен, така или иначе няма от къде да си купиш.

2 коментара:

/ каза...

Svetlo :D Това минава в колекцията гениални информативни надписи Voda и Avtochasti :)

Unknown каза...

Здравейте, много вих се радвал ако някой може да ми прати снимки на стъкло от Атаман, Сторгозия, Мизия или Плевен. Трябва да направя плакат за някоя от изброените, но никъде в нета не мога да намеря снимка на стъклена бутилка. Ако има желаещи да помогнат, моля драснете един ред на peter.hristov24@gmail.com Благодаря!

Публикуване на коментар