5.6.07

Искам буквата П

Да, закъснях, признавам. Но и времето бързаше. Искам да се поправя. Искам си буквата П.

Преди година, отново около 24. май, Ашли & Холмс пусна за свободен даунлоуд шрифта Ашли Кепитал София. Само по себе си нищо особено не е станало - агенция предлагаща пълен пакет от рекламни, ПР и дизайн услуги се популяризира с шрифт.

Тогава Ашли Кепитал София представляваше един от онези непълноценни, но доста приятни на вид шрифтове, комбиниращи в един регистър глифове с главно или малко начертание.

Ето, че дизайнерите са имали 1 година да довършат работатата си и преди седмица Ашли & Холмс пусна обновената версия в която си има малки и големи букви, както и още 2, абе нещата вървят към семейство.

И за да се вдигне подобаващ шум даде буквите за осиновяване - ЛИК си взе И, списание Алтера получи Ч, Народната библиотека - Ф, на програма Христо Ботев на БНР се падна Щ, Б отиде при Нисим, ь - при Хеликон (някой може ли да ми обясни защо съществува главно Ь?), дюкян Меломан си взе Д, Еднорогъ получи логично Ъ, Литературен вестник осинови Й, Капитал Light - Л (дали това ще ги накара да се изписват Лайт вече?), самата агенция си запази Я.

Осиновителите трябва да се грижат за буквата си, да защитават правото й да участва в думите на българския език, да я използват в мейли, есемеси, документи, чатове, а целта е, разбира се, да се запази кирилицата.

На сайта на Ашли & Холмс дори е разказана историята на клетатата и бездомна Г. Аз Г обаче не искам. Искам да ми се повери П, по разбираеми причини. Добър и грижовен баща съм, Краси ще потвърдим, но ще оставям и достатъчно свобода на П - все пак това е буква с над хилядолетен опит, стъпила здраво на двата си крака. Кирилица използвам масово - ето, дори транскрибирах името на агенцията и шрифта. Така че, Ашли, моля ви, дайте си П на татко.

Свали си Ашли Кепитал София от тук.

П. С. Спирам да номерирам шрифтовите постинги. Нека всеки си има име - нали всеки шрифт си има име, че и характер.

4 коментара:

Bruce Wayne каза...

супер добре си направиха PR с тази акция за 24 май, навсякъде се отрази това. ако бях завод за обувки щях да ги наема веднага да ме обслужват :)

plamenj каза...

само да не го направят пак догодина, че много дежаву, много нещо.

иии... ей сега се сетих - можеха да подарят В на никито василев в борбата еВро срещу еУро :-)

Точица каза...

Ей, радвам се, че ви е харесало. Ние си оставихме "Я"-то, то добре се охрани, само дето накълва фикуса до прозореца в офиса.
"В"-то не е застрашен вид, тъй като го има и в латиницата. Само мимикрира, тъй че ще го оставим на воля в природата. Ще видя за "П", ама май Художествената академия го отнесе.

Поздрав най-сърдечен,
г-ца Ашли

plamenj каза...

Хей, значи, както казва Лойд Кристмас, има шанс!

Публикуване на коментар