13.6.07

Брутално

Тарантино е велик и ненормален, но по един предвидим начин. Неповторимият му режисьорски стил е оформен от безбройните изгледани B-movies - нискобюджетни и клиширани (абе направо второкласни филми - името си го казва), далеч от блясъка на холивудските блокбъстъри.

B movies възникват още през 20-те години и изживяват бум през 60-те и 70-те, тогава известни и като експлотейшън филми. Най-популярните жанрове са хорър, софтпорно, кунг фу, но се снима като цяло всичко, което би шокирало или би било интересно дори на малка аудитория. Някои B-movies постигат мейнстрийм успех - Волният ездач, популярният у нас Пираня, всички спагети уестърни на Серджо Леоне и дори Психо на Хичкок са снимани с ниски бюджети. Като цяло обаче експлотейшън си остава отделен свят със своите си похвати, фенове и звезди.

Тарантино не рядко се обръща за вдъхновение към B-movies, например когато кани блаксплотейшън легендата Пам Гриър за Джаки Браун или безбройните референции в Убий Бил.

Grindhouse пък, да си дойдем на думата, се наричат кината, в които се излъчват експлотейшън филмите. Най-често по два наведнъж, за да се изплати билета някак си, сещаш се.


Та миналата година Куентин хвана верния си авер Робърт Родригес под ръчичка и двамата съвсем сериозно се захванаха с 2 отделни филма - съответно Death Proof и Planet Terror, обединени под името Grindhouse, които в добрите (или лошите, ти си реши сам) традиции на жанра в САЩ се излъчват наведнъж, един след друг. В България, обаче, ще се излъчват поотделно.

Grindhouse, както се сещаш, е абсолютно непреводимо, а често преводите на кино заглавията на български са обект на справедлива критика, понякога и от моя страна. Разпространителите от Съни Филмс се изхитриха и обявиха конкурс за кръстници. За победител бе избран Жеко Янев с Бибрутално. Аз бих добавил: необяснимо. Нищо не пречеше името да си остане Grindhouse, или просто да изчезне - така и така филмите ще се разпространяват поотделно. Тук са публикувани останалите предложения.

Разходка Смърт е вече по кината, а Планета Страх (да, това са избраните предложения за заглавия на отделните филми) ще тръгне на 22. юни. Каквото и да си говорим, забавлението е гарантирано, а култовият статус - осигурен още преди премиерата.

5 коментара:

Unknown каза...

Дeath Пroof е велик! Трябва да се гледа! :-)

Sky каза...

Гледах Разходка смърт и останах страхотно доволна. Така скоро филм не ме беше кефил. Държа ме настръхнала почти целия филм.
Сега чакам да изпадне удобен момент и се засилвам към Планета страх.

plamenj каза...

ей, то утре е премиерата... а аз още death proof не съм гледал :(

Bruce Wayne каза...

абе яки са си, много арт се получава жанра, очаквам да се последват още подобни филми от други режисьори

plamenj каза...

Абе към тоя момент Тарантино май го брои за провал Grindhouse проекта... поживем - увидем.

Публикуване на коментар