21.6.07

Блог код

Судоку? Кръстословица? Неее.

Сети ли се? А, хванах те - четеш надолу! Ми чети тогава:

QR кодовете са двуизмерни кодове създадени чак през 1994 г. в Япония от Денсо Уейв. Двуизмерните кодове са просто ъпгрейд на добре познатите ти баркодове, които са си едномерни и, съответно, съдържат много по-малко данни. Разбира се, Денсо не измислят технологията, но пък въвеждат QR стандарта, който е най-популярен в момента. Първоначално кодовете се използват за логистични цели в машиностроенето, но постепенно намират много други приложения.

Е, и? Ами бумът идва с разпространението на мобилните телефони с камера. Снабдяването с прост софтуер за четене на кодове позволява чрез тях да се предаде бързо и сигурно достатъчно голямо количество информация.

Добре де, и какво от това? Погледни сега кода в началото - с него може да букмаркнеш фийдове за този блог на мобилния си телефон. Единственото което трябва да направиш е да се снабдиш с четец и да провериш цените за интернет достъп на мобилния си оператор. След това правиш ето така. Между другото, с този адон за Файърфокс може да си генерираш кодове за всяка страница. А, какво ще кажеш?

Браво на теб, ама ще ми излезе много скъпо, пък и не съм ти чак такъв фен. Нищо де, важното е, че изглежда яко, пък и чувството да си напред с технологиите е приятно. Пробвай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар