16.7.09

Солун, Неа Муданя, Афитос

Солун е шумен лабиринт от еднакво изглеждащи блокчета с безкрайни тераси, задръстени улици и тротоари, по които бръмчат скутери. Площад Аристотел разбива еднообразието с абсолютната си форма. От лявата страна на по-отдалечения от брега негов край е солунския пазар с врещящи повече за радост на туристите продавачи на риба, от другия е идентично изглеждащо кварталче с "традиционни" таверни.

Източната част на солунския център е по-интересна с руините от времето на римския тетрарх Галерий - двореца, богато орнаментираната арка (Камара) и ротондата, подобна на римския Пантеон. Тетрархията на Диоклециан е интересна историческа тема, на която обаче няма да се спирам сега.

Галерий е провел едни от най-яростните гонения на християни, а ротондата е замислена като негова гробница. Той обаче прекарва последните си дни в Сердика, откъдето е и родом, и е погребан близо до сръбския Зайчар. Ротондата става християнска църква скоро след това, после е джамия, на което дължи и минарето си, а сега е пак църква, че и музей.

Солунската Света София от 8. век.

"Неа Муданя" е надписът, който трябва да следвате, ако искате да стигнете до Касандра или Ситония от Солун. Градчето с това име е ниско и еднакво, а крайбрежната алея е единственото по-оживено място в летните следобеди. В сряда около градския стадион се провежда пазар, който в един момент прелива в чист битак. Гърците, впрочем, не се притесняват да си пазаруват откровени ментета от мургави имигранти.

Паркингите на супермаркетите са оборудвани с характерни навеси за автомобилите. Страхотна идея в убийствената гръцка жега.

Афитос е селце с красиви каменни къщи на 15-ина километра на юг от Неа Потидеа, над източния бряг на Касандра. Над, защото автомобилът е неизбежен, ако искаш да стигнеш до плажа, където ще намериш тънка ивица пясък, плътно покрита от чадъри и шезлонзи, а дъното на морето представлява равен, гладък камък.

Византийска крепостна кула край Неа Фокеа.

4 коментара:

ekaterina vitkova каза...

Много обичам тия гръцки плажове, точно като този на снимката.
Наскоро бях на един такъв наблизо - в Сивири.
Мога по цял ден да кибича на шезлонга и да зяпам морето...

plamenj каза...

Снимката е преди да се напълни, а това става на тетрис принцип - шезлонзите са доста близо и щеш не щеш си ставаш близък със 'съседите' по всякакъв начин. В Неа Потидеа е по-добре, а в Сивири не знам още :-)

Паркет каза...

Само преди около седмица се върнах от такава екскурзия и мога спокойно да кажа, че съм доволна.Видяхме доста неща и разбира се сме направили подобни снимки като вас. Отидохме и до Метеора.Място,което ако не сте посетили, то задължително планувайте следващата си почивка там.Удивителни манастира построи на места на които дори и днес трудно ще се постигне с такова качество.Място с богато минало и история.Ще се радвам ако напишете и вашите впечатления от там.

санитарен фаянс магазин каза...

Поздравления за блога и за невероятните снимки, които сте качили. В крайна сметка ако човек на пътува и не види светът, то може ли спокойно да каже, че е водил истински живот. Била съм няколко пъти в Солун, всичко там е красиво и подредено. Въздухът чист, морето не мирише, както е на нашето Черноморие.Пожелавам ви още много пътешествия и да ни разкажете, което ви е направило най силно впечатление.

Публикуване на коментар