4.7.09

Кафяво

В навечерието на изборите се спирам на кафявото, или, както е може би по-подходящо да се нарече пред вид момента, на кафево.

Ако се вярва на Уикипедия, "кафявото е второстепенен цвят от бялата слънчева светлина, намиращ се в амплитудата на червения тон, разпознаваем от човека предимно в дървесината и почвата. Производен цвят в топлите тонове в изобразителното изкуство. Кафявото е сложен вторичен цвят - съчетание между основен цвят червено и основен вторичен - зелено, както и от оранжево и сиво."

Членовете на отрядите Щурмабтайлунг (СА) на германската НСДАП били наричани "кафявите ризи" заради униформите им и сравнявани с телешки стекове - кафяви отвън и червени отвътре, защото повечето от тях били бивши комунисти. Щурмабтайлунг има водеща роля в партията до Нощта на дългите ножове на 30. юни 1934 г., когато Хитлер се разправя с лидерите на организацията, в т. ч. Ернст Рьом, и отваря път за възхода на Шутцщафел (СС), известни с черните си униформи, произвеждани от фирмата на някой си Хуго Бос.

Родината на какаото е Америка, н най-големите производители и износители са в Централна Африка. Кафето е открито и култивирано за пръв път в североизточна Африка, но Централна и Южна Америка произвежда най-много и най-качественото кафе.

Кафявият е вторият най-разпространен естествен цвят на човешката коса в света след черният. Колкото повече от пигмента еумеланин се съдържа в косъма, толкова по-тъмен е той, за русото пък отговаря светлият феомеланин.

Кафявата захар дължи цвета си на меласата, съдържа по-малко калории и се счита за по-полезна от рафинираната бяла захар.

Ю Пи Ес е като че ли най-голямата компания избрала кафявото за свой корпоратевен цвят. В рекламите си куриерската служба нарича себе си Кафявото.

Кафявите джуджета са нещо средно между планети и звезди - прекалени големи за едните, прекалено малки за другите.

Кафявото не е кой знае колко популярно сред спортните отбори. Отборът от НФЛ Кливланд Браунс носи името на първия си треньор и мениджър Пол Браун, а в екипите си използва някакъв ръждъв нюянс на цвета. Един от малкото футболни отбори, които играят с кафяви екипи, е хамбургския Санкт Паули, известен с лудите си фенове. Лондонският Тотнъм е играл за кратко в кяфяво в края на по-моналия век и преди 2 години използва цвета за резервните си екипи.

Великият боксьор от 30-те години Джо Луис е наричан Кафявият бомбардировач.

Кафявото е символ на бедност и смирение в християнството, затова и някои монашески ордени, като францисканците например, носят кафяви раса.

Повечето песни за кафявото са досадни с изключение на Големият кафяв бобър на Уайнона от Праймъс. Не, чакай, и тя е порядъчно тъпа.

Ако се чудиш, откъде е снимката горе, тя е от фотосесия на чешката порно актриса Анета Кийс за еротичното издание Уоч фор бюти. Един от псевдонимите й, оказва се, е Анета Браун.

Имена: brown bruin marrón hnědá bruna marroi ruskea kahverengi ruda marron marrone aquilus коричневый nâu brązowa

Няма коментари:

Публикуване на коментар