27.7.09

Слон

Да се определи най-грозната, не на място, некадърно направена, грандоманска сграда в София би било непосилно трудно поради жестоката конкуренция, поради което не претендирам обектът на днешния постинг да е точно това.

Строящата се на място отбелязвано на картите като площад Позитано, от Нафтекс Инженеринг офис сграда впечатлява още преди да е завършена. Карето около Солни пазар беше едно от малкото не изцяло "уплътнени", като въпросният проект е поредният (след незавършената сграда в колелото на петицата и офисите, в които се помещава борсата), но не и последният (планираният "небостъргач" към площад Македония и кой знае какво още), който го затапва. Сградата усвоява до сантиметри заделения парцел, разполагайки се насред и напълно обезсмисляйки улица Цар Самуил.

Решената достатъчно клиширано в стъкло и разноцветен еталбонд фасада е разчупена, при това съвсем буквално, до степен да напомня повече за митичния заграден град Коулун, отколкото да прилича на нещо проектирано от архитект. Няма страна, ъгъл или етаж, който по някакъв начин - форма, цвят, функция или размер, да прилича на съседните в конструкцията, която е увеначана със задължителния за мутроархитектурата заоблен купол. Магия!

3 коментара:

Bruce Wayne каза...

максимална квадратура - минимален смисъл

plamenj каза...

Обаче на визуализацията даже са нарисували тротоар, ноу шит! :-)

Комитата каза...

Шпил само няма. Това е отстъпление от мутробароковата традиция.

Публикуване на коментар