17.2.09

Мръсен спорт

Точно една година след като писах за пръв път за голфа, а амбициите на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов за навлизане на държавата в бизнеса с игрища бяха охладени, се връщам на темата. Поводът е възкресяването на държавната инициатива за насърчаване развитието на голф туризма.

Историята с "Голф развитие" е тревожна по две основни причини. Първата - че целият проект е начин за присвояване на атрактивни държавни терени - е ясна дори на малките деца. Просто схемата е изпитана и прилагана десетки, ако не стотици пъти, което не я прави по-малко скандална и криминална. Явно Гагаузов е дал много сериозни гаранции на някои хора, за да се върне към непроменената по никакъв начин идея година, след като беше отрязан от иначе пермисивния към всякакви корупционни практики Министерски съвет.

Другият проблем, на когото искам да обърна внимание сега, някак остава на втори план. Всички инвеститори в голф игрища в България обичат да обясняват колко екологичен е спорта и как техните проекти спасяват българската природа от лапите на строителните предприемачи. Особено тревожно е заемането на тази позиция от Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите, но и с интереси в сферта, който смята, че "устройването на голф игрища е максимално щадяща природата дейност, която наистина не засяга в значителна степен околната среда". А това е една откровена лъжа.

Голфът е най-вредният за околната среда спорт. Проблемите започват още със строежа на игрището. Точно така - строежа, при който се променя релефа на местността, отнема се горния слой почва, изграждат се изкуствени езера, а растенията и животните, обитавали я, просто изчезват. И това е само началото. Поддръжката изисква употребата на огромни количества вода за напояване и торове за идеалното състояние и вид на тревата. За един ден в едно типично американско игрище отиват около 1 милион литра (т. е. хиляда кубика) вода. За един ден! А концентрацията на голф проекти е именно около българското Черноморие, което така или иначе изпитва проблеми с водата за питейни и битови нужди.

Положението става още по-сериозно с торовете и пестицидите. Те буквално се леят с тонове върху тревата и почвата в игрищата. Рак, астма, хормонален дисбаланс, импотентност, диабет, невротоксични ефекти, дразнене на кожата и обриви са част от здравните проблеми, които могат да очакват както работещите с тези препарати, така и обикновените играчи. И не само - всички те се разпространяват чрез подпочвените води на територия, далеч надвишаваща тази на игрището. Една партия голф е почти толкова полезна, колкото и разходка из украинския град Припят. Честито и наздраве!

Всичко това, разбира се, е осъзнато както от играчите на голф, така и от природозащитни организации в Америка и Европа, макар, честно казано, с няколко изключения да не се предприемат кой знаят колко мащабни мерки. В България, където грижата за природата е пословично занемарена, това се превежда като никакви мерки (сещай се - след като служител на Министерството на околната сред и водите си позволява да декларира обратното).

Прочети и тази публикация на Голф Дайджест и Отвъд пестицидите, която представя картинката по-изчерпателно (и от която е илюстрацията).

13 коментара:

Анонимен каза...

Добрата новина е, че в България не само грижата към околната среда, но и към държавната собственост е пословична. Дори и да го построят, поради липса на активност (кой би играл голф в България, честно), игрището ще бъде занемарено и за има-няма 10 години ще мутира пак в зелен пущинак. Надявам се.

plamenj каза...

Уви, след апорта и "обещанието" за изграждане на игрище, земята става частна. И след като изринат терена, хубавко го напоят с отрови и се убедят в невъзвращаемостта на голфа, инвеститорите като стой та гледай ще вдигнат "VIP" "еко" "яхтен" "елитен" курорт на мястото.

Erbabic каза...

Голфа не ме КЕФИ, не го искам!

plamenj каза...

Бе ти нали си от Перник - как може да говориш така за голфа!? ;-)

ivgin каза...

Според мен директно ще се премине към SPA комплекса. Министерството няма да има време преди изборите да започне работа по проекта.

Анонимен каза...

Андрей Райчев е твърдо "ЗА".
Значи е вредно!

Erbabic каза...

ни мъ кефи бе баце Пламене, ни мъ кефи...

Rosen Hinkov каза...

Чак да е толкоз вреден голфа, съмнявам се. Говоря не за българските тарикатлъци и напъни около тази далавера. Както казваш: „И след като изринат терена, хубавко го напоят с отрови и се убедят в невъзвращаемостта на голфа, инвеститорите като стой та гледай ще вдигнат "VIP" "еко" "яхтен" "елитен" курорт на мястото„ Всъщност и според мен това е и основната идея на този „проект„. Сигурно всички сте виждали по пътя за Бургас, онова смещно голф игрище на разклона за Сливен и подбалканския път за София. Вече е оградено с „красива„ стена от бетонни панели, а тревата е като на пасище за овцете, само дето няма къде да пладнят, няма ни едно дърво.:)) След някоя година ще видим какво ще построят там, въпрос на време.
Та аз живея близо до едно голф игрище в северен Лондон, Хампстет голф клуб, /Хампстед се казва квартала/ и предполагам защото по начало тука доста си вали, но разходите за вода със сигурност не са толкова огромни, даже и големи не са.
Подръжката на тревата!! Всеки поне малко запознат градинар, ще се съгласи че има няколко вида раиграс, които наистина не са застраховани от заплевяване, но са доста устойчиви и без третиране със силни пестициди.
Не съм член на въпросния клуб, но като минавам покрай него изглежда доста приятен за разходки. Има си малки горички от стари дървета, хълмчета,полянки и изглежда като да е правен преди около 80–100г,а клубната кръчма сгушена под едни големи кипариси и дъбове ти вика: „ела тука бе будала, пий няколко бири„ и напълно си пасва с пейзажа наоколо и богаташките къщи, повечето еврейски. Просто изглежда така , както трябва да изглежда един голф клуб...място за разходка на чист въздух, за бизнес срещи и най–обикновенни лакърдии. И не е задължително да си НЯКОЙ с много пари за да си член, стига да те интересува този спорт.
За това смятам, че самия спорт, като такъв не е „мръсен„ но вече побългарен със сигурност става такъв.
Малко дълъг стана коментара, но и мен ме вълнува темата.
Благодаря.

plamenj каза...

Благодаря за коментара.

Има обаче, както спомена, сериозна и очевидна разлика между климата в Англия и този в България - студена суха зима, горещо сухо лято... Райграсът ще чао за нула време без сериозно поливане и торене. Една идея ти давам - потърси сателитни снимки на голф игрища в Испания. Ще се изненадаш от доминацията на синьо-зеления цвят в картинката.

А и не съм сигурен кое е по-зле - игрищата да продължт да функционират дълго или след година-две да се превърнат в хотелски комплекси. И в двата случая злото ще се е случило необратимо.

Rosen Hinkov каза...

Мдаа, необратимото е гарантирано със или без игрищата, прав си. Бил съм в Испания и сам виждал тамошни голф игрища. Там обаче имат друго предимство специално за напояването. Имат доста високи подпочвенни води/които Наистина се използват за напояване/ и освен това доста икономична система за напояването, вградени в самите почви на тревни площи, твърди пластмасови маркучета под чима, които са свързани с пластмасови подземни пръскачки, които вечер се пускат, излизат на повърхността и поливат обилно с много икономчна въртяща се струя докато е хладно . по същия начин пестят и доста вода при напояане на лозята, капково..капе си едно тънко маркуче врху корена на лозата и така...
За мен по начало идеята за голф–а в такива мащаби е смешна и абсурдна, особенно за бг.
Захванах се да напиша нещо по темата в моя блог по повод твойта статия, а и въобще по темата. Ако разрешиш бих искал да те цитирам, като посоча името на блога ти естественно , пост–а и всичко което използвам ще бъде упоменато от къде е.
Благодаря.

Bruce Wayne каза...

абе нека блъскат тревата с пестициди, да измират първенютата

plamenj каза...

Можеш, разбира се, да цитираш смело и свободно.

Ето линк към публикацията на Хинков.

Пропуснал съм да линкна официалния документ изработен от МРРБ - Основни насоки за насърчаване на инвестициите в голф туризма в Република България. Приятно четене :-)

Брус, що искаш да трепеш туристите? И без това са кът напоследък.

Rosen Hinkov каза...

има някой истински „перли„ в тези „основни насоки„. полезно беше да се запозная с тях. Като започнат да стават по– конкретни, насоките, България ще стане като Васюки на Остап Бендер, не само световна, ами вселенска
дестинация на голф–а. Ще запрастигат не само със самолети а и с летящи чинии голфъри от др. галактики:)

Публикуване на коментар