9.2.09

Ипотетично за кризата

"През 1999 г. американският анализатор Ендрю Лоурънс развива теорията, че повратните точки в икономическите цикли освен със сложни математически модели могат да бъдат предсказвани с помощта на по-явни признаци. Толкова явни, че стържат небесата. Най-общо теорията му гласи, че когато в някоя държава започне строежът на рекордно висока сграда, това означава, че икономическата криза чука на вратата. Логиката му е проста, целта на строителството на небостъргачи е да се извлече максимална изгода от минимален терен, който по време на прегряване на икономиката поскъпва най-силно. И статистиката през годините сочи правотата на изводите му."
Яна Бодурова, вестник Капитал

"Друга последица от кризата е, че ще се доближим до западния модел, в който по-голяма част от хората живеят под наем"
Димитър Барбуков, строителен предприемач

Според статистиката делът на хората, които живеят в собствено жилище в Германия е 40-50%, докато средният за ЕС е около 60%. Във Великобритания съществува особеният модел лийзхолд, с корени във феодалната система, при който собствеността на даден имот се придобива за ограничен период от време, например 100 години, след който се връща при първоначалния земевладелец. Върху 70% от жилищата в САЩ пък има учредена ипотека. Толкова за "западния модел".

В България е прието да изградиш собствен дом и евентуално да осигуриш такъв на децата. Традиция. При все, че закопаването на пари в недвижимости не е особено издържано от финансова гледна точка. В резултат от това и в условията на растяща икономика и инфлация в последните няколко години българският пазар се доближи до американския пример. Доколкото финансовата криза бе катализирана от фалитите на няколко големи компании от двете страни на океана, специализирани в ипотечно кредитиране, нямаше как този сектор да не бъде засегнат най-силно, дори в България, която на практика се намира в перманентна криза. И ако не беше твърдоглавието, характерно за българския начин на правене на бизнес, цените на имотите трябваше да паднат драстично, а не да се търси оправдание в митичния "западен модел", който в момента се руши.

7 коментара:

Анонимен каза...

В Германия ситуацията с вонунга е обяснима. В България обаче времето тече по друг начин. :-)

plamenj каза...

Всъщност, може ли да я обясниш, че аз, честно, разбирам КАК е, но не разбирам ЗАЩО е така.

Комитата каза...

Аз виждам много лесен начин в такъв случай да определим наближаването на криза в България. Следиме публикациите във вестниците за проекти за строежи на небостъргачи. Като зачестят, значи нещата отиват на зле. Браво на човека - блестяща мисъл.

Анонимен каза...

Ще я обясня в едно изречение: манталитет и различни условия на живот.

plamenj каза...

@komitata Самият факт, че повечето небостъргачи остават на кота "фукня" говори достатъчно.

@Виерко Е т'ва и аз го знам. Макар че по мои наблюдения немците пък и не са много мобилни.

Анонимен каза...

За какво му е на човек жилище там? Наемите са ниски, ако си собственик на апартамент данъците са високи. За къща трябват повечко пари.
Там си осигурен от страната на липсащи дребни битовизми, които да те тормозят и тласкат към "сигурното българско бащино огнище".
Там рисковете са премерени, тук фукнята е голяма.

Сега чакаме построяването на големия комплекс молове на Цариградско шосе, до София Прес, още един пирон в ковчега, за ужасните задръствания. :-)

Анонимен каза...

Както в България е традиция да си имаш собствено жилище и да се стремиш към такова, така в Германия е традиция, непроменила се от казерово време, че наемателят е с огромни права. Един път нанесъл се, си ти е почти като бащиния. Хазяинът няма почти никаква власт над теб и е адски трудно да ти дигне наема, а ако нещо на теб не ти харесва, даже може да го принудиш да ти го намали. Това си е държавна политика от столетие в Германия, която няма изобщо аналогия у нас.

Публикуване на коментар