5.5.08

Лимонизация

Всеки нормален мъж, роден и израсъл в България, би сметнал идеята за бира с плодов аромат за гейска или най-малкото лигава. Доскоро и аз бях на подобно мнение, но в няколкото задушни вечери прекарани в Барселона Дам Лимон, която отгоре на всичко е и с понижено алкохолно съдържание, не ми изглеждаше нито лигава, нито гейска, а по-скоро като същинско спасение.

Плахите опити на няколко родни пивоварни преди години да пуснат плодова бира завършваха неизменно с провал. Ето, че Карлсберг също се престраши и този път нещата изглеждат по-различно. Туборг Лимон идва тук преминал успешно теста на няколко източноевропейски пазара с подобно на нашето мачистко отношение към биропиенето. Бирата дори се внася от съседна Сърбия. Въвеждането засега изглежда леко неорганизирано - след като преди повече от месец беше пуснат рилийз до няколко медии (или поне няколко разпространиха новината) и сайтът на марката "пожълтя", преди около 2 седмици бирата най-накрая се появи в (малко) избрани заведения. Без абъв дъ лайн няма как да се мине и очаквам съвсем скоро да тръгне рекламна кампания.

При отпиване Туборг Лимон има вкус на лека нормална бира и едва след преглъщане в устата остава свеж лимонов дъх. Като цяло е усещането е приятно и бирата може да стане бестселър в горещото българско лято и да се превърне в достъпна алтернатива на Корона с лимонов резен в гърлото по денс клубовете (дискотека е толкова пасе; ама то и на пасе му мина времето май). Не прави обаче грешката да помиришеш бирата преди да опиташ - има тежка, не особено обещаваща миризма, която можеш да си спестиш.

П. С. Забеляза ли как тихомълком обиковения Туборг от Ориджинал Пилзнер стана Грийн?

10 коментара:

Анонимен каза...

http://cart.kolix.de/?p=322

без лимони, без булшит.
в българия така или иначе няма наистина стара бирена култура, така че наистина може да стане популярно такова нещо. но да не го наричаме бира, моля ви!

plamenj каза...

Хаха, наистина - в Германия може да ти бръмне главата от всевъзможни миксове, които усилено избягвам, когато съм там. Грехота ще е - при толкова истинска бира. Другата седмица в Прага няма да допусна нищо, което дори смътно напомня лимон в устата си ;-)

Но в България птичката е една и заслужава адвокатстване. В интерес на истината Туборг Лимон е с алк. съдържание 4.9%, а доколкото разчитам етикета лимоновото е само на ниво аромати, а не сок (т. е. съвсем като Фанта)

Анонимен каза...

аз от кое време придирам за черешова бира и хухардън с дъх на развалени цитруси :)

plamenj каза...

Aaa, тези вярно ще дойдат малко нанагорно за българския вкус...

Иначе, прочети за тревненското пиво - освен светло и кехлибарено, се произвежда и тъмно, което не успях да опитам и за което се твърди, че има дъх на чубрица ;-)

Анонимен каза...

Видях офанзива за този Туборг, но още не съм го опитал. Но също така видях и жълт Бекс?

plamenj каза...

Туборг Лимон е нещо като най-блогваната бира в България - Мъро и Велян са поствали също ;-)

Т'ва за Бекс Сън (май така се казваше) ми прилича на история с паралелен внос - къде си го виждал?

Анонимен каза...

Във Варна в бистро Европа.

plamenj каза...

Хъм, малко ми е далеч, но ще проверя ако имам път натам.

Анонимен каза...

zashto po diavolite cial den tursih i ne namerih takava bira?

plamenj каза...

Ха де, как да ти отговоря? Не си търсил на правилните места очевидно - има я в повечето магазини за алкохол и супермаркети.

Публикуване на коментар