25.3.07

Оранжево срещу розово

Това е архи-конфликтът, на който ще обърна внимание днес. Няма човек, който да се отнася еднакво към тези 2 цвята.

Дънкин Донътс е като че ли единствената компания, която успешно съчетава розово и оранжево в логото си.

Литекс са оранжеви, Палермо - розови.

Според Гугълфайт оранжевото бие розовото.

Но розовото хич не се дава, и според този сайт никак не е мъртво.


Розовото обаче се раздвоява между това да бъде невинен бебешки цвят и секси. Според Гугълфайт (отново, проблем?) е по-скоро секси. Отгоре на всичко порно филмите в Япония се наричат розови филми. Я, те и в България така ги наричат.

Розовите рози символизират младост и красота.

Розовият период на Пикасо продължава от 1905 до 1907.

Град Джайпур е известен като "розовият град". Маракеш - също.

Розовото може и да е сериозно. Като хартията на Файненшъл Таймс. Или на Пари.

В нацистките концентрационни лагери, хомосексуалистите са носили розов триъгълник. Днес той е един от символите на хомосексуалната гордост (добре де, как се превежда gay pride?)

Розовата лентичка е символ на кампанията срещу рака на гърдата. В България най-активни в тази насока са Avon.

Розовата пантера е името на диамант, около който се върти действието в едноименния филм от 1963. Анимационният герой се появява за пръв път именно в началният епизод на игралният филм, първите самостоятелни серии са от 1964, а последните - от 1981. Със сигурност не знаеше това :-)

Reservoir Dogs на Тарантино Мистър Ориндж се играе от Тим Рот, а Мистър Пинк - от Стив Бушеми. Когато разпределят имената Мистър Пинк сериозно се нацупва (малко като вица с вълка, заека и хаместера). Мистър Ориндж, който се оказва ченге, е застрелян малко преди края. Мистър Пинк се предава на полицията и оцелява (май единствен от цялата банда).

Розовото има успокояващ ефект. Затова на в някакво австралийско градче решили да осветяват в розово места, където, често се случват побои. Има и спортни клубове, които боядисват съблекалните за гостуващи отбори в розово поради тази причина (а не защото ги смятат за гейове).

Думата оранжево идва, да, правилно - от името на плода портокал на английски. За пръв път се появява в стихотворение от 1044 г. Интересно как са викали англичаните на оранжвото преди това?


Оранжевото е корпоративния цвят на Orange, Easy, ING, TNT, Actavis. Преди година-две стана моден цвят за корпоративна идентичност, защото символизира активност, прогрес.

Oранжевото е национален цвят на Холандия. Това е цвета на благородническия род Оранье-Насау, който управлява страната от "бащата на родината" Вилем I до наши дни (с кратки републикански прекъсвания). Оранжевото не е част от националния флаг (червено-бяло-синьо), макар че дълго наравно с него се е използвал флага на принца (оранжево-бяло-синьо).

Оранжево е цвета на протестантите в Ирландия, на Оранжевата революция в Украина... и на земеделците в България. Оранжевата революция е последвана от Розова - в Грузия.

Морковите са оранжеви заради бета-каротина. Бета-каротинът е източник на витамин а, а витамин а е много полезен. Полша е най-големия производител на моркови - всичките морковени сокчета в магазините са произведени там (ако не си се сетил да провериш етикетите).

Гуд файт! Енд Гуд найт!

Няма коментари:

Публикуване на коментар