8.3.07

Кофишопинг

Не харесвам този новопоявил се формат на кафене заради някакво чуждопоклоничество, греховно дългите американски кафета или познатите, които работят (или са работили) там, а заради качеството на продуктите, отношението към кафето, в това число вентилацията, и високите цени (да, защото отказват някои по-неприятни посетители на други заведения)

Онда стартираха първи - на практика те въведоха кофишоповете на българския пазар и при все, че са си мила родна фирма, го направиха по най-добрия начин - стилен интериор и приятна музика, разнообразни напитки, кроасанчета, сандвичи с чабата, сладкиши. Самообслужването е по-скоро предимство, като се вземе предвид традиционната липса на учтивост и бързина у българските сервитьорки.

Съвършенството е в подробностите - от логото изобразяващо кафено зърно чрез отпечатък от устни до името на фирмата, изписвано на кирилица върху касовите бележки по някакво законово изискване по следния начин: "Год криейтид кофий брейк ООД". На касата може да си купиш дискове от лейбъла Путумайо, има добър wi-fi, а близо половината от клиентите са чужденци. Първото заведение беше в горублянското Метро, а сега имат верига от 8 из цяла София. Можеш да си купиш специална смес с марката Онда за вкъщи, но доколкото забелязвам кафето там си се прави с Дау Егбертс.

Кофи Хейвън навлязоха в България покрай моловете - имат малък павилион в Мол ъф София и по-голямо кафене в ССЦ. Всъщност са полска верига, макар и листвани на Лондонската борса. Ще познаеш Кофи хейвън по това, че няма една маса с еднакви столове около нея. Също така предлагат кафе за вкъщи - както на зърна, така и смляно. Имат и относително добра селекция от чайове.

Коста е британска марка (макар и основана от италианци, откъдето идва и слогана й) с незнамсиколко заведения в Обединеното Кралство. Може да се каже, че принадлежи към тежката артилерия в сегмента и дебютира подобаващо в България - с кафене срещу градинката на Народния театър и планират към 20 заведения до края на годината.

Не бих казал, обаче, че е уютно - масите са разположени близо и в успоредно на голяма витрина към улицата, което не се предполага уединение. Всъщност Коста са и идеален пример за това, че в кофишоповете не се предлага блудкаво кафе - можеш да пиеш истинско силно и ароматно еспресо или да си поръчаш двоен шот за по-дългите кафе напитки. За вкъщи може да купиш както пакетирано кафе (макар и доста скъпо), така и чаши (включително най-големите, които са с дръжки от две страни) и разни други посуди. Харесвам им тейк-ауей чашите - не са от обикновен промазан картон, а от велпапе, което гарантира по-добра изолация и изглежда някак фънки.

Кофи хаус се намира на Шести септември 1 - от страната на Кристал. Има и второ заведение в бизнес парка, но не съм ходил там. Отвън е доста скромно, но интериорът е наистина впечатляващ и това се дължи изключително на илюстрациите (картините, тапетите?) на Ясен Згуровски - истинска приказка! Можеш дори да си вземеш чаша с апликация на негова илюстрация.

Освен горният списък, да го наречем топ 4, в кофишоп формат действат Нето и Инджой (в моловете), а донякъде подобни са Дънкин Донътс. Не бих казал, че ми липсва Старбъкс - безпорния световен лидер, но са добре дошли.

2 коментара:

Unknown каза...

Хм, интересно защо като изтрия коментар се изтрива само съдържанието, но не и следите от съществуването му ?

Та исках да кажа, че линка за Ясен Згуровски води към Коста отново.

Не ми е ясен много смисъла да се пие кафе, но обожавам брауни еспресо на Онда. Всъщност и шоколадо-какаотата им са велики.

plamenj каза...

а де - питай гугъл; махнах го предния ти коментар изцяло.

на згуровски оправих линка... така става, особно в дълги постове с много линкове.

Публикуване на коментар