6.8.07

Синьо

Синьото е божествен цвят в почти всяка религия, която проверих.

Сигурно е свързано с небето. Небето пък е синьо заради въздушните молекули - те отразяват по-късите вълни на слънчевата светлина, които по някаква случайност са от синята част от спектъра. Виолетовото, разбира се е с най-къса дължина на вълната, но пък то се абсорбира в по-горните слоеве на атмосферата, а и човешкото око го възприема по-слабо.

Чакай, чакай, сега започвам: водата не е синя, това го знаеш, но заради отражението на небето в големите водни басейни често изглежда така.

Поради това че синьото се асоциира с водата, то символизира чистотоа и хигиеничност. Разбра ли сега защо в рекламите на дамски превръзки ги поливат със някаква синя течност? Заради въздушните молекули - затова.

BTW, водни басейни, обръщал ли си внимание, че няма Синьо море, а има Черно, Червено, Жълто?

Сигурно си се чудел защо националните отбори на Италия носят сини екипи, при положение че националните цветове са зелено, бяло и червено - ами това е цвета на Савойската династия, която е владеела страната в началото на 20. век, и така.

В древен Рим философите са носили сини роби.

Синьото създава усещане за спокойствие, лекота и разстояние. Затова е удачен цвят за спалнята ти.

През 1945 г. ООН си харесва синия цвят, тъй като символизирал неутралитет, единство и мир. Първата намеса на "сините каски" е през 50-те години по време на Суецкия конфликт между Израел и Египет. Интересно с какви ли каски са били израелските военни - може би са носили екипа си за гостуване?

Синия период на Пикасо предшества Розовия и продължава от 1901 до 1904 г.

Ливай Строс не измисля джинсите. Те са били носени от генуезките моряци доста преди това - от там идва и името джинси (di Genova). Деним пък идва от френския град Ним (de Nimes).

Изразът синя кръв произлиза от Испания. Кожата на благородниците била видимо по-светла от тези на работягите - логично, след като изтънченият им живот не предполагал излагане на слънце и ровене из разни мръсотии. Така синкавия цвят на вените под кожата се виждал по-ясно.

В английския език blue означава и тъга, откъдето идва и името на музикалния стил блус.

В Китай синьото символизира пролетта и посоката изток.

Едва 8% от хората по света има сини очи. В Литва и Финландия са най-голям процент от населението. В Исландия пък 90% са със сини или зелени очи. Синият ген е рецесивен, т. е. бива подтиснат от кафявия и зеления. Ето тук може да пресметнеш каква е вероятността децата ви (на теб и партньора ти) да имат сини очи.

Ако си говорим за козметика, синьо означава Нивеа. Точка. Между другото най-продаваните четки за зъби са сините.

През 1997 г. компютърът Deep Blue побеждава световния шампион по шах Гари каспаров в серия от 6 партии (с 2 победи и 3 ремита). Името е комбинация от Deep Thought (от Пътеводител на галактическия стопаджия) и Big Blue (прякор на IBM)

Макар името им да произлиза от гръцката дума за синьо, сапфирите могат да са всякакви цветове. Бутилката на джина Bombay Sapphire има сапфирен цвят (майтапя се - синя си е), но съдържанието е прозрачно, не се притеснявай и консумирай умерено.

А пък текилата се произвежда от синьо агаве. Благодаря ти, синьо агаве!

Всъщност синьото е крайно не апетитно по начало. Пепси, чувате ли ме? Или тази Коледа пак ще пуснете онази глупост Пепси Блу?

Виагра е синя. Левитра и Циалис са оранжеви.

Консервативните партии обикновено си избират синия цвят. Както вече споменах в Червено, в САЩ е обратното - там той символизира либералните Демократи.

Деветте сини и бели ивици на гръцкия флаг могат да бъдат интерпретирани по следните начини: небето и вълните на Егейско море; деветте музи; девететте срички на фразата Έλευθερία ή Θάνατος (Свобода или смърт).

Традицията булката да носи нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо се заражда във Викторианската епоха, макар синьото да присъства там като древен символ на чистота и невинност.

Синьото е било на мода през 1947, 1953, 1969, 1985, 1998, ... Шегувам се, бе! Сериозно ли си мислеше, че знам такива работи?

С изразът "сини чорапи" са наричали образованите и грамотни жени във Великобритания от 19. век. Защо сини ли? Просто носенето на сини чорапи по това време (от мъже, на жените чорапите така или иначе не са се виждали тогава) вместо класическите черни се считало за ексцентрично.

Сред видовете плесени, на които дължи името си синьото сирене, са Penicillium gorgonzola и Penicillium roqueforti - с явна нотка на биологически брандинг :-)

Историята за това как най-популярният аржентински клуб Бока Хуниорс е избрал цветовете си - синьо и жълто - е доста любопитна. Първоначално отборът играел в розово, после в черно-бели райета, докато през 1906 г. не се наложило да си изберат нов екип. Решили да вземат цветовете на знамето на първия кораб, който акостира на пристанище Ла Бока. Корабът бил шведски.

Причина смърфовете да са сини няма - по случайност докато Пейо ги е скицирал първоначално е използвал син молив.

Няма и никаква причина повечето полицаи по света да носят сини униформи, но е така. Глобализация, какво да се прави.

През 1938 г. берлинският производител на слушалки Идеал сменя името си на Блаупункт. Първоначално синята точка била поставяна на продуктите като гаранция за качество, но после се превърнала в символ на фирмата.

Имена: синьо blue синий blou mavi plava blau modrá μπλε blå niebieski azul sininen blár galanos azzuro urdin oronia gök gorm glas blauw caeruleus kék bleu голубой

Няма коментари:

Публикуване на коментар