9.8.07

Лигатури едни

Нека първо ти обясня (или припомня) какво е лигатура - когато 2 или повече букви се използват достатъчно често заедно в писмеността, те се сливат в нов символ. Например, æ в латинския са слетите a и e, а честата употреба на ь в края на сръбските думи води до възникването на лигатурата љ. Най-добре познатият ти случай е символа & (казва се амперсанд), който представлява слято изписване на латинскотo et. Самата кирилска буква ю представлява лигатура на i и о.

От чисто типографска гледна точка става дума за вид кърнинг - намалено разстояние между определени буквени комбинации в една дума, така че да се получи по-приятен визуален резултат, например при двойката VA, в която дясното стълбче na V леко надвисва над лявото на А. Добре изработените шрифтове поддържат доста голям брой кърнинг двойки, дори за не толкова често използвани комбинации, а има и някои специално разработени с удобни лигатури.

В днешно време писмени символи се формират предимно в компютърна среда, за разлика от миналото, когато ръкописът е имал много по-голямо значение, а резултатът са небезизвестните емотикони.

Преди година и половина типографите от форума на Тайпофайл се забавляват създавайки нови лигатури за популярни съкращения от онлайн обюуването, като WTF (what the fuck?) и LOL (laughing out loud) и мисля, че им се получават няколко добри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар