22.8.07

Ерик

Ерик не е шрифт, а името на един от най-добрите съвременни немски типографи. Темата на този постинг не е 1, а цели 7 шрифта, като общото между тях е, че са създадени по поръчка и се използват от немски институции. Разликата е в Ерик Шпикерман.

Deutsche Bahn

Самият той е част от екипа, разработил система от 5 чисто нови корпоративни шрифта за Дойче Бан: ДБ Санс и ДБ Хедлайн санс, замислени като дефолтни шрифтове за разписания и надписи, серифните ДБ Сериф и ДБ Нюз, както и ДБ Офис, очевидно за документация. Наскоро те попаднаха сред най-добрите шрифтове за 2006 г. според Typographica, но и без подобно признание качеството си личи. Уви, ДБ шрифтовете не се разпространяват и могат да бъдат ползвани само от Дойче Бан.

FE Mittelschrift

Освен типограф, Ерик е блогър и горд собственик на НСУ Ро 80. Като такъв той няма начин да не се възмути от "шрифта" на автомобилни регистрационни табели в Германия, загрозяващ елегантния му олдтаймър. ФЕ Мителшрифт е разработен от Карлгеорг Хьофер и замества добрия стар ДИН 1451 в края на 90-те с идеята да направи фалшификациите по-трудни (ФЕ е съкращение от fälschungserschwerend). За целта всеки символ - буква или цифра - е с уникално начертание, така че 3 да не се превръща в 8, F в E или C в О с минимални корекции от страна на измамниците. Уви, точно поради това ФЕ Мителшрифт придобива уродлив вид и губи характеристиката, която превръща група символи в шрифт - сходните начертания.

За моя изненада установих, че все пак ФЕ Мителшрифт се предлага свободно от Фонтшоп, но Кар-го 2 и Зауеркрауто са добри алтернативи. В случай, че искаш да загрозиш нещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар