10.8.07

Кой е Хуан Валдес?

Колумбийската национална кафена федерация е основана през 1927 г. с целите да промотира колумбийското кафе и да защитава интересите на фермери, отглеждащи кафе в страната, които наброяват над 500 хиляди. Федерацията е ранен представител на това, което днес наричаме феъртрейд, като договаря най-добри цени за фермерите, гарантира качеството на продукцията и изпълнава редица социални функции като инвестира в инфраструктурата и финансира училища и здравни центрове, както и осигурявайки работни места за хиляди колумбийци. Разбира се, най-видимата част от дейността й е рекламата на местното прозводство по целия свят с марката Cafе de Colombia.

Хуан Валдес и мулето му Кончита се появяват в рекламите на Cafе de Colombia за пръв път през далечната 1959 г. и, както се досещаш, не става дума за реална личност. Образът е създаден от агенцията Дийл Дейн Бернбах (това е DDB, ако се чудиш), които продължават да стоят зад кампаниите и до ден днешен. Първоначално ролята се изпълнява от Хосе Дувал, който е заменен от Карлос Санчес през 1969 г., а миналата година е представен новия Хуан Валдес - Карлос Кастанеда (без майтап, така се казва човека). За това, кой изпълнява ролята на Кончита през годините, за съжаление, няма информация. Хуан "гостува" на сериали като Луд по теб и Лабораторията на Декстър, както и филма Всемогъщият Брус.

Логото пък е създадено през 1981 г. и претърпява няколко промени за да се стигне до сегашния си вид. То се поставя върху продукти на различни производители, стотици в цял свят, които пакетират 100% колумбийско кафе, с качество контролирано от федерацията. В България съм виждал само едно такова кафе - в доста семпли златисти торбички.

Хуан олицетворява типичния кафетеро - с характерното сомбреро и дрехи, юнашкия мустак и торбите кафе на гърба на мулето. Рекламите с неговото участие, забавни, често самоиронични, го превръщат в маркетинг икона и символ на Колумбия, който с лекота скрива в малкия си скъсан селски джоб Марлборо Мен. Със сигурност си попадал на реклама по някоя "чужда" телевизия или на логото покрай спонсорството на стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Интересно е, че името Хуан Валдес е колкото познато, толкова и генерично - Хуан е типично испанско първо име, Валдес е често срещана фамилия. Наскоро компанията от Коста Рика Кафе Брит започна рекламна камапния "Хуан Валдес пие костариканско кафе", което логично предизвика гнева на колумбийците (това не е хубаво, да знаеш) и доведе до съдебна битка между двете организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар