18.2.07

Червено

”Бях върху знамената на армиите, обсаждащи крепости, върху покривките, застилащи празничните трапези, върху кадифените кафтани на посланиците, коленичили пред нашите падишаси, върху обожаваната и рисувана в толкова детски истории сабя. С фини четчици бях полаган от чираци с красиви очи, работещи под зорките погледи на майстор-миниатюристите върху пристигналата от Индия и Бухара плътна хартия; изпъквах в ушакските килими, в стенните украси, в одеждите на красавиците свели глави, за да наблюдават улицата през прозоречните пролуки, в гребените на биещите се петли, в наровете – най-приказните плодове от най-приказните страни, в устата на дявола, в изящната линия, рамкираща страницата, във виещите се орнаменти по шатрите, в цветята изработвани от миниатюристите за собствено удоволствие, в очите от вишни на измайсторената от захар птица, по чорапите на овчарите, в зазоряванията от легендите, по телата и раните на хилядите, десетки хиляди воини, шахове, влюбени. Обичам да ме полагат в баталните сцени, където кръвта се разпуква като цвете, върху кафтана на най-добрия поет, по крилата на ангелите, по устните на жените, по раните на мъртвите и по отрязаните, облени в кърви глави.

Чувам как питате: Какво е да си цвят?
Цветът е докосване до окото, музика за глухите, дума в мрака. И тъй като от десетки хиляди години слушам като повей от вятър как разговарят духовете – вятър прелитащ от книга на книга, от вещ на вещ – ще ви кажа, че докосването до мен напомня докосването до ангели. Една съставка от мен – моята по-тежка съставка – говори на очите ви. Другата – моята по-ефирна съставка – се зарейва из въздуха с вашите погледи.

Безкрайно съм щастлив, че съм червен! Душата ми пламти и ме изпълва със сила; знам, че съм забележим; и никой от вас не може да ме надвие.

Няма да скрия. Сбъдвам се с решителност и воля, а не с изтънченост, малодушие и безсилие. Самоизтъквам се. Не се боя от другите цветове, от сенките, от множествата, от самотата. Прекрасно е, когато повърхността, която ме чака, се изпълва с моя победоносен огън! Появя ли се, заискряват очи, приповдигат се вежди, ускорено затуптяват сърца. Вижте ме – колко е хубаво да живееш! Гледайте ме – колко е хубаво да виждаш! Да живееш означава да виждаш. Мене ме виждат навсякъде. Животът започва с мене и всичко се връща към мене, повярвайте.”

Орхан Памук, ”Името ми е Червен”, превод: Розия Самуилова

Дължината на червената вълна в светлината е 625–760 nm, т. е. най-дългата видима за човешкото око.

Инфрачервените вълни не се виждат, но се усещат като топлина.

Червеното е един от основните цветове в адитивния цветови модел - RGB. Другите са синьо и зелено.

Червеното е цвета на огъня. И на огнеборците :-)

Кръвта е червена заради хемоглобина.

Кръвта на Limulus polyphemus - вид северноамерикански раци - е синя. Глупаци.

Червеното стимулира кръвното налягане и пулса. Дава сигурност и увереност.

Хората, които лесно се концентрират, работят по-добре в червени помещения.

Зеленото чили най-често е по-люто от червеното.

От 20-те годинио на 20-и век италианските състезателни автомобили се боядисват червено. Британските са зелени, френските - светлосини, немските - сребристи.

Трудно може да се каже, че това се спазва в наши дни, но поне Ферари са си червени до последно. В този сезон на Формула 1, който почва на 18 март в Мелбърн, за скудерията ще карат Маса и Райконен. Ферари има 14 титли при конструкторите и 14 при пилотите.

Червената лентичка е символ на борбата със СПИН.

Червеното е цвета на Червеният кръст, Червеният полумесец и, отскоро Червеният кристал. Не че нямаше да се сетиш сам.

Чрез кампанията (RED) се набират средства за ваксини и лекарства срещу СПИН в Африка. Сред фирмите които предлагат (RED) продукти са GAP, Armani, AmEx, Motorola, Apple.

Червеното е цвета на зодиакалния знак Близнаци.

Кока-Kола е червена. Заради кампания на Кока-кола от началото на 20-и век съвременният Дядо Коледа носи червени дрехи.

В древен Египет червеното символизира живота и победата. По време на празненства египтяните са оцветявали телата си в червено и са носели червени бижута. Странно, но същевременно червеното е означавало и смърт и гняв. Думата "да почервенееш" била синоним на "да умреш".

Червеното традиционно (до 19-и век и на практика) е цвета на армията. Хирургическите отделения в бойните кораби са боядисвани червено. За да не личи кръвта. Офицерите в легионите на Римската империя са носили червени униформи. По същата причина.

Червеното е цвета на революцията.

Червеното по традиция символизира леви партии - социалисти и комунисти. В САЩ, обаче, е цвета на консервативните републиканци.

Червеното е символ на любовта.

Според гръцката митология червените рози са оцветени от кръвта на Адонис.

Харесвам червено вино повече от бяло. Харесвам червени ябълки повече от останалите.

Пчелите не виждат червено.

Биковете също не виждат червено. Това с което ги дразни тореадора е движението на плаща ("мулета") и, очевидно, позьорството си. Как да не го боднеш тоя лигльо със смешните дрехи.

В Китай червеното е символ на юга, огъня и лятото. Смята се че носи късмет. Булките в Китай традиционно носят червени дрехи.

Според вярванията на племето чероки червеното е символ на изтока, свещения огън, кръвта и успеха.

Последно - юг или изток?

Червени са ЦСКА и Ливърпул.

Спред фенг шуй червената входна врата носи просперитет.

Червеното и оранжевото са цветовете, които се виждат най-добре от далечно разстояние.
При пътната маркировка червеното означава забрана или изисква повишено внимание.

С червено се означава дълг в баланса.

На северноамеркианските фондови борси с червено се отбеляват спадащи акции, на азиатските - растящи акции.

В миналото червеното се е добивало от буболечка на име Porphyrophora polonica. Смята се че думата "червен" в славянските езици произлиза от "червей"

Учителите поправят грешките в домашните или писмените изпити с червено. За да се избегне стреса на учениците някои използват зелено или друг цвят.

Близо половината от гербовете на полската аристокрация са червени. Интересна тема, между другото.

Според това проучване червеното се асоциира със скорост, страх и смелост. Освен това, повече жени, отколкото мъже, го посочват за любим цвят.

През Средновековието косата на Дева Мария е била изобразявана червена. Също и дрехите на ангелите. По-късно Дева Мария става руса, а червенокосите жени са считани за вещици. Странно защо и дяволите се рисуват червени (при все че всички знаем, че са черни).

В средновековна Германия се смятало, че червеното спално бельо пази от треска, обриви и аборти. Виж символизма в картината на Ван Айк "Сватбата на Арнолфини".

Червените групи са много по-яки от останалите. Ред хот чили пепърс срещу Блу би бил един кратък, но жесток (за Блу) детмач.

Марс е "червената планета". Червеното е било и цвета на римския бог Марс (нали се сещаш - гняв, война, кръв).

Тест

Интерактивно

Имена: червено roig red rot rooi crvena červená rød ruĝa rojo röd rouge roşu rosso czerwona красный кırmızı vermelho merah punainen ruber sor vörös

2 коментара:

Анонимен каза...

В Космоса пък,Червените звезди са с по-малка маса и са по-студени,но пък за сметка на това ,съществуват по-дълго!

plamenj каза...

абе знаех си че ще остане нещо непокрито... за червените джуджета говориш. всъщност има и червени гиганти, но да - и в двата случая са по-студени от звездите с друг цвят

Публикуване на коментар