13.4.07

Атаман

В Плевен има нова бира - Атаман. Но за нея ще разкажа повече после.

Първата плевенска бира се казва Червен рак и се произвежда от немеца Мориц Рат в началото на XX век. Вярно, не е толкова отдавна колкото в претендиращите за пионери Шумен, Лом и Пловдив, но не е като да нямаме история на биропроизводители и биропиячи. Ето, убеден съм, че точно преди да обяви независимостта през 1908 г. Фердинанд е гаврътнал на крак една чаша мориц-ратовско светло за кураж.

През 1976 г. е построена фабриката на Плевенско пиво. Първите ми спомени за нея са от края на 80-те и са, разбираемо, предимно визуални - светлото в бутилка без етикет, характерния слаб-серифен шрифт на надписа, логото с оръдията, бомбичките. В средата на 90-те дружеството беше приватизирано от РМД, което се засили да прави Плевен национална марка. Мисля, че имаше успех - самостоятелно заемаха на трето място по продажби, беше спонсор на БФБ, а, кълна се, специалното от този период беше най-добрата българска бира въобще.

Интербрю (понастоящем ИнБев) купи пивоварната през 1999 г. и я затри. Напърво време позиционира марката в ниския ценови сегмент и спря производството на качествено пиво, с което съвсем срути доверието и продажбите. През 2005 г. прекрати производстото на бира в Плевен и го премести в Хасково. Честно казано не знам колко некадърност се е изисквало от мениджмънта на ИнБев за да успее да свлече фирма, която в края на 90-те притежава пивоварни със сумарен пазарен дял от над 50%, до трето място след Калрсберг и Хайнекен.

Към края на 2006 г. се понесоха едни слухове за инвестиция на местни предприемачи в нова фабрика. Уви, не успях да се добера до повече информация навреме - за мое съжаление, а и на твое, надявам се. С резултата се сблъсках преди 3 седмици - градът бе окичен с билбордове, на които до фолк мадама с изрусени кичури стърчат чаша и бутилка Атаман, а ако дизайна на етикета се пооправи малко може да се окичи с титлата "аматьорски". За чий носи това име, обаче, не мога да загрея. Някой да се сеща? Бирата още не съм пил - ще опитам разбира се, но засега не се намира.

2 коментара:

Анонимен каза...

кой я произвежда според теб, в сми. кой би могъл да е собственика на пивоварнта? защото в бг 2 фирми дуржат 80% от пивоварните и толкова от пазара, независимо че, двете общо имат 20 марки бира. дали според теб атаман е независима или е част от монополистката стратегиа на някяой от споменатите по-горе?

plamenj каза...

ехе, много късно този коментар.

независими са, но не знам кой е зад тях... със сигурност не е никой от 3-те големи. аз от този постинг насам на практика не съм ходил до плевен, че да я опитам даже.

иначе, май са купили оборудването от старата фабрика.

Публикуване на коментар