23.4.09

Прага, Дрезден, Берлин

Може от публикуваното тук да си забелязал, че съм по-скоро "градски" турист. Другата седмица в графика са Прага и Берлин, с еднодневна спирка в Дрезден. В чешката столица ще бъда за трети път, пък си имам и местни агенти, така че не ми бери грижа, а в немската - за пръв, като разчитам на инсайдерската информация на Иво Станков, но в случай, че искаш да обадиш нещо интересно, ще се радвам да прочета коментара ти. Не очаквай редовни ъпдейти на блога, макар че ако намеря време ще поствам.

10 коментара:

Inks каза...

Да донесеш бира, вурстчета и магнитчета за хладилник.

Пижон каза...

МЯСТОТО:

http://www.karreraclub.de/

Li-Ly, Li-Ly )

Katz каза...

Еми аз бих се разбил в Berghain, ама тва е друга работа :-D

Елена каза...

Аз бях командировка в Прага в понеделник-вторник. Освен Вишеград, нищо не успях да видя, за съжаление :(

Анонимен каза...

И аз бях два пъти в Прага и също не можах нищо да видя. Само Карловия мост през нощта. Ама точно тогава толкова ми се пикаеше от изпитата бира... И все още не съм разбрал какъв е онзи конник, възседнал обърнатия кон.

plamenj каза...

Конят да не е бил наобратно отново в следствие на изпитата бира? ;-)

Васил каза...

Ееее и аз искам да пътувам така, ма нема емблемки. Евалата, да си прекараяш убаво! :)

felixov каза...

еей ако си в Берлин събота да обадиш, да гледаме El Classico - знам, че си ценител!

Камен каза...

Така, Прага си я знаеш, явно няма какво да ти казвам. Ако имаш време обаче по пътя и пътуваш с влак от Прага за Дрезден, ти препоръчвам да помислиш за следното:

Тръгваш от Прага рано сутринта. По линията Прага - Дресен се намират съответно Koenigstein и курорт Ратен. И двете спирки се намират на едни от най-красивите местности в Германия а имено Саксонска Швейцария. Малко инфо и за двете:
- Ако се интересуваш от замъци - усведоми се кой влак спира в: http://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nigstein_(S%C3%A4chsische_Schweiz). Замакът се намира на високо плато, под което тече Елба и е доста живописно. Разхожда се за час-два.
- Ако се интересуваш от природни забележителности слез на спирката Курорт Ратен. Интересни скали, перфектно облагородени по типичен немски начин за разходки и скално катерене. Разхождат се за до макс. 2 часа (с пиенето на бира): http://de.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4chsische_Schweiz

Ако слезеш от влака, за да разгледаш замъка и/или курорт Ратен може да си хванеш следващия регионал бан. Влаковете към Дрезден са през 30 мин.

Ако не се интересуваш от замъци и природа слез си директно в Дрезден.

Интересно в Дрезден:
1. Стария град. В Германия няма друг подобен град. Съвсем заслужено Дрезден е познат и под името: Флоренция на Елба. Старият град е сравнително малък и може да го разгледаш пеша целия за макс. 1 час. Ако искаш да се щракнеш пред пивоварната на Радебегер, да знаеш, че всъщност това е Земпер Опера. Не знам дали е виц, но местни са ми казвали, че заради това, че Земпер Опера присъства във всички реклами на Радебергер, американците я мислили за пивоварна - http://de.wikipedia.org/wiki/Semperoper , прецени си сам :)
2. Ако си падаш по културен туризъм, си струва на разгледаш Цвингера. Точно до "пивоварната". На някои оцелели от бомбандировките камъни по галерията има издълбани надписи от руски сапьори, че е "отминирано" - така че без паника ;)
3. Ако все пак решиш да останеш и за през нощта си струва да отидеш до Neu Stadt. Той е от другата страна на реката. Там са повечето барове. Като цяло през седмицата е скука, но уикендите става весело.
4. Ако си падаш по музеи може да посетиш http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Hygiene-Museum. После да ми разкажеш. За 2 години така и не отидох до там.
5. И на края ако си падаш по архитектура интересно е http://www.glaesernemanufaktur.de. В една стъклена сграда по различните етажи се сглобява VW Phaeton. Oбърни внимание и на UFA Cinema Centre - Koop Himmelb(l)au - 1998. http://de.wikipedia.org/wiki/Coop_Himmelb(l)au .Типичен "деконструктивизъм", подобен на "петокрилия" пред НДК. Някъде бях чел, че приличало на НЛО след аварийно кацане :)

Ако все още живеех в Дрезден, щях да се радвам лично да те разведа, но като цяло в града не е толкова сложно и сам да се оправиш.

Поздрави, прятно изкарване и да постнеш мноооого снимки!!

plamenj каза...

@felixov Драсни ако искаш един мейл (ама бързо) - адреса ми е горе в най-десния сайдбар.

@Камен Е сега никой не мой ме спре да нахлуя бодро в Земперопер и с носов глас да извикам "уан айс-колд Рейдбъргър фор ми енд ъ дайът коук фор ма лейди!" :-)

За Зексише Швайц няма да имам време този път, уви.

Публикуване на коментар