10.4.09

Бележки 23

Не е прав Европейският съюз да критикува българското правосъдие - ето, в последните седмици българската съдебна система бълва присъди по така наречените знакови дела. Е, вярно, че всички те са оправдателни, условни или под минимума. Един след друг Фидел Беев, Иван Иванов, Красимир Гергов, Владимир Кузов, Христо Станчев и Георги Ангелов, Васил Каменов, Георги Желязков и Стоян Стоичков, Митьо Очите и Иван Леков (ако някои от тези имена са ти непознати, то е защото медийният фокус към иначе нашумели случаи се е загубил през годините на протакане) излязоха от съдебните зали по-чисти и от детска сълза. Там, където съдът не може да помогне, се намесва парламента - като поправката в Закона за чужденците, позволяваща на Майкъл Чорни да влиза отново в страната. Нищо чудно до края на мандата на управляващите Вальо Топлото, Батко и Братко, Мария Мургина, Маргините и още герои от новините да се окажат невинни, неизлечимо болни или дори напълно луди. Или пък нас не ни правят на луди?
_

Преглеждайки старите Бележки установявам, колко неадекватно звучат някои от тях. Странна работа. Дали не е време да отворя отново архивите?
_

Един малко позабравен, но интересен момент от българската спортна история. В началото на 1969 г. държавното ръководство решава да "окрупни" спортните дружества, чрез сливания. Някои от получените обединения, като ЖСК Спартак във Варна и милиционерският Левски-Спартак в София, оцеляват чак до средата на 80-те. Доста по-противоречиво е вливането на софийския Локомотив в Славия, което засяга не само футбола, но и други спортове, развивани в двата клуба. Новото дружество носи името ЖСК Славия, играе на стадиона в Овча купел, а ръководителите са предимно "бели". Тъй като обединението се случва по средата на сезона, А група остава с 15 отбора, които, включително и ЖСК, печелят служебно мачовете си срещу заличения Локомотив. Недоволството на локомотивци и търканията между играчи и треньори води до раздяла след само 2 години. Междувременно "белите сажди" успяват да отстранят Валенсия в турнира за Купата на панаирните градове, а баскетболния отбор става шампион 2 пъти. Постиженията остават в актива на Славия, а локомотивци мрънкат и до сега.
_

"Създаването на такъв щаб по смисъла на Закона за управление при кризи би представлявал превишаване на компетенциите на МС, нарушаване на закона и конституционните принципи за осъществяване на властта в страната. Само когато кризата е възникнала или е разпространена на територията на две или повече области, в гранични за страната зони, тогава би могло да бъде обявена такава криза."

Така отговаря Сергей Станишев на предложението на столичния кмет за създаване на национален кризисен щаб за решаване на проблема с отпадъците преди 3 години.
_

Чудя се, дали активистите от Дупка.нет ще посетят и областните градове Русе, Варна, Благоевград, Смолян, Ловеч, Силистра, Шумен, Разград, Търговище. Или ще се ограничат до тези, в които кметовете не са от БСП?
_

Всички в Туитър! В последно време има известно увеличение на българската общност там, както и значително такова в броя и разнообразието на приложенията и интереса на бизнеса към него. Източник на новини, чат, маркетинг инструмент - ще излезе, че 140 символа са достатъчни за всичко. Отскоро освен на личния ми акаунт, може да ме следиш и във фирмения.

2 коментара:

Анонимен каза...

Хехех, преди да прочета текста реших, че някой е изкопирал символа на Славия :) Никога не го бях виждала този "интегриран".

plamenj каза...

В интерес на истината емблемата се е получила. Жалко, че идеята е откоровено тъпа.

Публикуване на коментар