26.3.09

Жълто

Първият урок, който научава всеки малък ескимос от баща си, е да не яде жълтия сняг. Тук те очакват още много интересни (и значително по-достоверни) факти за жълтото. Ако пък нямаш търпение да разбереш, какво е общото между флага на Бразилия и Златния стандарт, прескочи до края на постинга.

През 1897 г. вестник Ню Йорк Поуст за пръв път използва термина журналистика на жълтото хлапе за да опише стила на конкурентните Ню Йорк Уърлд и Ню Йорк Джърнъл, собственост съответно на Джоузеф Пулицър и Уилям Хърст, които, увлечени в битка за по-големи тиражи, залагат на сензационни заглавия и истории. Името се дължи на популярен по това време комикс, публикуван и в двете издания. Скоро след това се налагат съкратените жълта журналистика и жълта преса. Иронично, Пулицър е човекът, чието име носи най-престижната журналистическа и писателска награда. Животът на Хърст пък е в основата на шедьовъра на Орсън Уелс Гражданинът Кейн.

В Китай жълтото се асоциира с императора. Името на легендарният древен владетел и прародител на всички хан Хуанди означава буквално Жълтият император. От друга страна с цвета се означава и нещо неприлично.

Жълти страници е световно прието название за печатни указатели и каталози, което се появява за пръв път в края на 19. век в САЩ. Интересно е, че името не е ексклузивна търговска марка на една фирма и се използва от различни издатели.

Съвременните таксита се появвяват в началото на миналия век, а първият предприемач, който предлага услугата в Ню Йорк, Хари Алън е и първият, който ги оцветява в жълто - за да се виждат по-лесно отдалеч. През 1960 г. градската управа нарежда всички таксита да бъдат боядисани в този цвят. По света обаче за означаването им се използват много различни окраски - бяло, синьо, червено, черно, зелено, оранжево, с различен цвят за покрива.

Жълтият цвят, заедно със специфичният рог, са едни от най-старите и разпространени пощенски символи. Изключение правят страни като САЩ, където предпочитат синьото, Великобритания - червеното и Мексико - розовото и зеленото (хи-хи).

Жълт картон се показва в много колективни спортове, най-често като предупреждение в следствие наруваване на правилника, както е във футбола, но и при временно отстраняване на играч, както е в ръгбито.

Жълтото кръгче с очички и широка усмивка, известно като смайли, е нарисувано за пръв път през 1963 г. от американеца Харви Бол. Оттогава изображението е било обект на няколко дела за авторски права. Тъпо.

Дължината на вълната на жълтата светлина е между 565 и 590 нанометра, т. е. някъде по средата на видимия за човешкото око спектър.

Първото издание на списание Нешънъл Джиографик се появява през октомври 1888 г., само 9 месеца след като е учредено самото дружество. Жълтата рамка, която се появява на корицата няколко години по-късно става толкова популярна и разпознаваема, че се превръща в лого на цялото дружество.

Жълтеницата не е болест, а симптом, проявяващ се при различни заболявания и при който в кръвта се натрупва билирубин, оранжево-жълт пигмент от жлъчката. В жълто първо се оцветява бялото на окото, после устата, ноктите и кожата.

Неособено политически коректния термин жълта раса се отнася до монголоидните източноазиатски народи, а жълтият обръч от олимпийското знаме неофициално се приписва на Азия. Моливите обаче традиционно се оцветяват в този цвят именно заради асоциацията с големите графитени залежи в този край на света.

По темета за политическата коректност - през 9. век ислямският халиф Ал Мутавакил пръв въвежда задължителната "маркировка" на изповядващите християнство и юдаизъм - жълти качулки и колани. Жълтата значка във формата на кръг се разпространява из средновековна Европа като задължителен елемент от облеклото на евреите, понякога допълвана от шапка в същия цвят. Традицията е възродена от нацистка Германия, в която те са задължение да носят жълта Звезда на Давид.

Смята се, че лимоните са донесени в Европа за пръв път от Александър Велики. Македонийо, на теб светът дължи лимона!

Героите на култовия анимационен сериал Семейство Симпсън имат неестествено ярко жълт цвят на кожата. Създателят им Мат Гронинг решил да бъдат такива за да са по-странни, няма никакъв дълбок замисъл.

Когато говорим за музика, очаквано е цветът да бъде свързан с Бийтълс, но аз бих ти обърнал внимание на Йелоу - песента, с която преди близо 9 години проби считаната от мнозина за най-добра банда на нашето време Колдплей.

Кърито е смес от много различни подправки, типично за индийската кухня. Най-често в него има джинджифил, кориандър, кимион, канела, червен пипер, кардамон, а жълтеникавият цвят се дължи на куркумата.

Според тайския слънчев календар жълтото се свързва с понеделник и луната, розовото - с вторник и Марс, зеленото - със сряда и Меркурий, оранжевото - с четвъртък и Юпитер, синьото - с петък и Венера, виолетовото - със събота и Сатурн , червеното - с неделя и слънцето.

Нямам никаква идея как изглежда жълтата книжка и защо се казва така. Честно.

Жълтата фланелка се връчва на водача в най-престижното колоездачно състезание Тур дьо Франс. Не е ясно кога това се случва за пръв път, но трикратният победител Филип Тис споменава за нея за пръв път във връзка с тура от 1913 г.

Адвокат е традиционен холандски ликьор, съдържащ яйчни жълтъци, захар и коняк. Името всъщност идва от авокадо, което било основната съставка до 1876 г., когато Ойген Верпортен го замества с жълтъци.

Според апачите жълтото е символ на изтока, според чероките - на запада.

Милото Слънце, на което дължим съществуването си, е звезда от спектрален клас G, характеризиращ се между другото и с жълт цвят.

Гранатите с отровен газ, на въоръжение в немската армия по време на Първата Световна война са маркирани с жълт кръст. За пръв път те са употребени по време на бойни действия при белгийското градче Ипр, което дава името на газа - иприт.

Цветът се възприема най-често като знак за евтина и не особено качествена стока. Може би в резултат от прекомерната му употреба за сигнализиране на намаления.

Жълто море се намира между Китай и Корея. Казва се така заради пясъчните частици, идващи от Жълтата река, които оцветяват водата.

И жълтото, подобно на червеното, оранжевото и розовото, е "революционен" цвят - вълната от мирни протести от 1986 г. във Филипините, довела до свалянето на режима на Фердинанд Маркос и разкриването на невероятната колекция от обувки на съпругата му Имелда, е известна като Жълтата революция по цвета на лентичките в памет на убития опозиционен лидер Ниной Акино и подкрепна на вдовицата му Корасон Акино, която по-късно става президент. Ух, какво ще кажеш за последното изречение?

Жълтите павета в София са подарък от Австро-Унгария за сватбата на цар Фердинанд с втората му съпруга Елеонора през 1908 г. Цветът им не е случаен - характерният кремав отенък се нарича хабсбургско жълто и в него по заповед на кайзер Йозеф II още от 18. век се боядисват всички държавни сгради в Австро-Унгария. Наскоро вестник Атака набеди жълтите павета за вдъхновител на Жълтия тухлен път, който Дороти следва в Магьосникът от Оз. Всъщност, малко вероятно е Лиман Франк Баум да е знаел нещо за тях, още повече, че първото издание на книгата предшества поставянето им с десетина години. Цветът има по-скоро отношение към икономическия и политически живот в САЩ в края на 19. век и Златния стандарт в частност.

А сега да завържем връзката. Жълтото в знамето на Бразилия също се дължи на Хабсбургите - то е символ на Мария Леополдина, дъщеря на кайзер Франц II и първа съпруга на Педру I, провъзгласил независимостта на колонията от Португалия и нейн първи император. 

Имена: жълто gulur yellow gelb amarillo sarı geel mariellu jaune buí amariyu geltuona groc жоўты verdhë cōztic žuta keltainen melyn κίτρινο flavus žlutá sárga

14 коментара:

Marmalad Shipkofff каза...

е един от трите основни цвята :)
много интересно, баси енциклопедията си! :)

Unknown каза...

прекрасно, жълтав ден

Анонимен каза...

Обаче връзката между розовото и вторник ме разкърти отвсякъде! Непрекъснато обяснявам колко обичам вторниците и същевременно все отбивам атаки, че и нормалните хора носим розово... A то си съществувала тайска причина даже за тези мои слабости!

Вече си имам мистично оправдание :D

Nicodile каза...

Велик пост!

plamenj каза...

Велик пост посред великденски пости :-)

@Антония Не е ли по-разбиваща връзката между розовото и Марс?

Анонимен каза...

@Пламен: Всъщност някъде бях чела, че едно време момченцата ги обличали в розово и червено. Едва напоследък тези цветове се наложили като запазени за дамите.

plamenj каза...

Някъде, къде... къде ли... Розово срещу синьо ;-)

охо каза...

Седни си - шест!

kerouac каза...

В хералдиката жълтото се нарича Злато (Or) - този цвят е "краля" на металите, символизира знатност, могъщество и богатство, а също така и християнските добродетели вяра, справедливост, милосърдие и смирение.

Анонимен каза...

http://vbox7.com/play:09cf6edd

Naddi каза...

Да чакам ли оранжево или вече има? :)

plamenj каза...

@Анонимен A oще по-добре Brown Sugar :-)

@Нади Има тъкмо 7 "серии" на тема Оранжево срещу розово - може да започнеш с тази

Lemon каза...

няколко пъти вече го чета този пост и се ядосвам, че не мога да запомня всичко от него :)
Благодаря!

plamenj каза...

И аз. Споко, няма да се изпитваме :-)

Публикуване на коментар