16.5.07

Червено 2

Още докато пишех първия червен постинг беше ясно, че няма как да е последния. Да започнем от там, където прикючихме тогава.

Интересно защо сред публиката е по-разпространено астрономическото понятие червено джудже. Сред звездите има и червени гиганти, в каквото ще се превърне и нашето слънце след има-няма 5 милиарда години.

Топ 5 на асоциациите с червено: любов, гняв, комунизъм, кръв, стоп.
За пръв път червеното се използва да означи стоп през 30-те години на XIX век в система за железопътна сигнализиция. Интересно е, че зеленото е означавало предупреждение, а бялото разрешение за потегляне.

Както знаеш, червените цветя са символ на любовта. Оказва се, че не е чак толкова просто и няма да е зле да погледнеш тази страничка, за да не се прецакаш и вместо червениорхидеи (бърз секс) подариш червени далии (вечна любов).

С червено в Япония се отбелязват свещение места, а пазачите им носят червени униформи.

Първата чакра според аюрведа се намира в основата на гърба, т. е. около дупето ти. Не случайно се асоциира с краката, ходенете и, кхъ, ануса. В тази чакра е концентрирна твоята червена енергия, която в разумни количества те прави смел и стабилен, а в излишък - твърдоглав и вулгарен.

Червеният колан в таекуон-до имволизира опасността, контрола, които проявява ученика при техниките и предупреждава противника да стои на далеч. Веднага след черния колан по напредналост.

В Древен Китай се излагали на слънце в червена коприна - така според древните китайци се лекувал антракс.

На тази страничка може да намериш дефиниции на 76 нюанса на червеното в RGB, както и имената им на японски (много полезно, няма що)

Червените рубини са традиционен сватбен подарък в средновековна Европа. Ех, какви сватби е имало тогава!

Всяка година цъфва някой и обявява, че е разкрил тайната на Кока-Кола. Последният е някакъв турчин, а едни от неговите "разкрития" бе, че за оцветяване се използват буболечки. Така, кохинеалите са основна суровина за добиването на карминен пигмент. Този пигмент е разрешен навсякъде, а в Европейския съюз е категоризиран като Е120. Между другото, с номера Е120 - 129 се означават червените оцветители. Справка с етикета на Кока-Кола показва, че е използван Е150.

Червеното стимулира метаболизма. Когато Бъргър Кинг решава да промени преобладаващия цвят в ресторантите си от червено и жълто на синьо, продажбите рязко спадат.

Ако имаш някаква вяра на случайно генерирани уеб тестове, може да направиш този.

Ако си падаш по по-сериозни изследвания, най-добре се насочи към този сайт. След като го изчетеш от-до бих казал, че си положил базата на обучението си за цветови консултант. Оказва се, че тази професия е нещо като хит и може да си докарваш към 40000 долара годишно (много ясно, че не и в България).

Има точно 14 филма със заглавието "Червено" според ИМДб.

Чиповете със стойност 5 долара в казината са най-често червени.

В играта на рулетка съшествува стратегия, при която се залага само на червено. Разбира се, няма как тя да е испешна при положение, че 18 от 38 полета (числата 1, 3, 5, 7, 9, 12, 14, 16, 18, 19, 21, 23, 25, 27, 30, 32, 34 и 36) са червени.

Тайгър Удс не разчита на някаква стратегия, но винаги носи червена тениска, когато има нужда от малко повече късмет.

Червено срещу синьо е обичайно противопоставяне в света на спорта. Не само при борбата или бокса, където е наистина буквално, но и във футбола. Едно преброяване на преобладаващите цветове в екипите на отборите състезаващи се във висшите лиги на водещите европейски страни дава следните резултати: в Италия сините и червените отбори са равен брой, в Испания и Англия синьото има малък превес, а в Германия червеното громи с 9:3. Всички останали цветове са доста назад.

Неприятният ефект на червени очи, който разваля почти всяка твоя снимка, направена със светкавица, се дължи на кръвоносните съдове в задната част на ретината, които светкавицата осветява. Така че - да, кръв е.

Както споменах преишния път преди 20-и век войниците често носели червени униформи. Това не се дължи само на кръвта, а и защото по-този начин армията се забелязва по-лесно на бойното поле и изглежда по-внушителна. Не знам дали това по някакъв начин е свързано с ефекта на ирадиация, но по-скоро да.

* Втората снимка е от финала на ШЛ през 2005. Стискаме палци победителят да е същия и на 23 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар