14.5.07

Шрифт 2

Може спокойно да се каже, че Гил Санс е любимия ми шрифт.

Той е сансерифен, хуманистки шрифт, създаден от Ерик Гил през 1930 г. на основата на Джонстън Санс по поръчка на лондонското метро. Той, Ерик, си е бил човек с проблеми (кхъинцесткхъсодомиякхъ), но това не му пречи да е бил як типограф.

Главните букви са строги, геометрично издържани, моделирани по римски надписи. Малките букви, обаче, напълно разкриват хуманисткия му характер - различна дебелина на стълбчетата, игривата опашчица на a, резкият завършек на t. Да, Гил Санс търпи критика за подобни девиации, но както казват и дяволът, и господ са в детайлите. Аз бих добавил, че характерът е в детайлите и нито един шрифт създаден по-късно, макар и по-последователен от типографска гледна точка, не притежава красотата и четивността на Гил Санс. Погледни курсива - няма сансерифен шрифт с подобно калиграфично изписване и усещане.

Гил Санс е на практика дефолтен шрифт в Обединеното кралство - от служебните текстове на опаковките до екранните надписи на BBC. Освен това съставя уърдмарковете на много известни компании - Бенетон, Филипс, няколко онлайн букита, а в България е най-популярен от логото и рекламите на М-тел.

Разбира се, не е безплатен. Ако си горд собственик на Мак ще го намериш в пакета шрифтове, които идват с операционната система, а иначе ще трябва да си го купиш или да се обадиш на приятел ;-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар