31.7.08

Пъпеш или диня

Последните няколко седмици посетителите на този блог взеха участие в анкета, целяща да намери отговор на въпрос, не по-малко важен от този за кокошката или яйцето. И докато онзи може да бъде елегантно решен с пилешки филенца в хрупкава панировка, то дилемата пъпеш или диня си остава, хм... дилема.

След точно 100 гласа резултатите са както следва - 66 за динята, 34 за пъпеша, което, като се замисля, не е особено изненадващо. Свежо лято и на теб!

30.7.08

Мостове

Изгарям мостовете зад себе си. Не знам дали е нарочно или не. Ограничавам се до най-ценното и мимолетното, лишавам се от смисъл и цел. Бих липсвал на по-малко хора, по-малко хора биха ми липсвали. Да викаме сметката и да ходим, а?

29.7.08

Лого ревю: Фанта

Фанта се появява през 1940 г. в Германия. Рецептата е разработена от доктор Шетелиг в Есен за да замести Кока-Кола, суровините за която не са били достъпни по време на войната, в местното бутилиращо предприятие, ръководено от Макс Кайт. Основните съставки били млечна суроватка и ябълкови фибри, вторичен продукт от производството на сайдер, а вкусът - класическия и до днес портокал. Рецептата, разбира се, е променена след това, но съдържанието на натурален плодов сок остава минимално.

Извеждането на марката до лидерска позиция на повечето световни пазари е едно от най-впечатляващите постижения на Кока-Кола Къмпани. Да промотираш Кока-Кола е фасулска работа и, общо взето, се свежда до това да не сбъркаш някъде. Виж, на пазар със стотици по-качествени и евтини алтернативи, налагането на Фанта изисква огромна изобретателност и агилност на маркетинг специалистите. Освен традиционните портокал и лимон напитката се предлага в стотици други, понякога странни вкусове по цял свят, рекламните кампании са свежи, агресивни и често коренно различни от предходните, но неизбежно запомнящи се.

1940-те 1950-те
1970-те 1990-те
2000-те Ново!
Логично, опаковката и логото също следват тенденциите. Отляво надясно и отгоре надолу може да проследиш еволюцията на логото от 40-те години на миналия век - убеден съм, че с лекота би познал през кое десетилетие се появило и използвало всяко едно. Пропуснал съм няколко междинни варианта, както и специфичната японска опаковка, но лесно може да се забележи последователността в дизайна, както и известна цикличност в типографията.

Последното лого може би не ти е познато. През последната година то се появява откъслечно на различни пазари и за различни, предимно нови продукти с марката. Може да го откриеш дори в България, където се среща паралелно с все още актуалното върху рекламни материали на последната Фанта Уърлд. И докато за корпоративните идентичности важи изискването да устояват на времето като не се поддават на модните течения, в този случай може спокойно да го пренебрегнем - Фанта трябва да е винаги на гребена на вълната.

28.7.08

Само за престъпници

В цялата работа това, което недоумявам е, избраната медиа - от външната страна на парапета, към колите минаващи по булевард Тотлебен.

27.7.08

Картинг

Неделя, Дунев мотор спорт, 10 минути - 15 лева.

25.7.08

Човек на луната

Наближаването на 30-те според някои предизвиква криза в мъжа. Кризата би трябвало да включва тежки мисли за живота и смъртта, задълбаване в пропуснатите възможности и откоровено пуберски глупости.


И слушане на Ар И Ем. Мда, предполагам така изглежда.

24.7.08

Яху!

Поради някаква неразбираема за мен причина, блогът ми излиза на четвърто място в резултатите на Яху при търсене с ключова дума "Плейбой". Очевидно съм гений на оптимизацията, ехей!

23.7.08

Зелено 2

"Защо няма още нищо в блога ти за това, как да живеем по-екологично, така че да не натоварваме природата? За разделното изхвърляне на боклука, посаждането на дръвче, дървените играчки, платнените торбички, енергоспестяващите крушки, гасенето на лампи, използването на препарати в домакинството, които не съдържат вредни неща, марки..."

Това ме попита Краси онзи ден, докато поръчваше стъклени шишета за Ема, които да заменят пластмасовите, съдържащи Бисфенол А, и междувременно разпечатваше указания от Екобулпак за разделното събиране на отпадъци. От известно време си пазаруваме с платнени торбички, ползваме енергоспестяващи крушки, а Пур отстъпи място на Фрош. Все пак успешно отбих идеята да минем на "наистина еко" прах за пране, поне засега.

(CC) Crystl URL: http://www.flickr.com/photos/crystalflickr/2372270258/"Защото не разбирам."

Дори само в българската блогосфера има достатъчно добри ресурси по темата - Горичка или Грийнтек например. Светът няма нужда от още един зелен блогър.

А и аз съм обикновен потребител на еко-продукти и сляп последовател на зелени тенденции.

Спомняте ли си как преди 15-ина години маргаринът стъпи на българския пазар, измествайки кравето масло? С предимството, че не съдържа холестерол и е много по-полезен. Всъщност маргаринът е бъкан с хидрогенирани растителни мазнини - причинители на диабет, рак и сърдечни болести. И въпреки това досега си остава по-популярния продукт тук. От тази година в щата Ню Йорк е забранено използването на каквито и да е хидрогенирани мазнини в хранителни продукти.

Природосъобразният начин на живот е просто поредната потребителска вълна, яхната и катализирана от индустрията. В Германия, дори в дискаунтърите половината от предлаганите храни са йоко. Във Великобритания на мода е всичко, що е детокс, макар че от терапия с подобно име, нужда биха имали предимно алкохолици и наркомани. Индипендънт наскоро развенча няколко мита за органичните храни и фактическия отпечатък, който те оставят.

Не казвам това, за да те откажа, напротив - всеки трябва да прави малките жертви за да пази себе си, хората и планетата от станичните ефекти на съвременния начин на живот. Но не и да пропагандира нещо, което не познава - така по-скоро би навредил.

22.7.08

Българските символи 2

Я! Не съм бил аз Мунчо, най съм бил нещо средно между Ванга и будното, но леко сънливо чувство за самоирония и реализъм на българина. Образно казано, нали, не ме цитирай. Аз ще си се цитирам сам:

"Кофти изпълнението настрана, розата била избрана за символ след допитване до чужденци, живеещи в страната. Чужденците, бидейки учтиви, най-вероятно са се отказали от дошлите им първо на ум улични кучета, преливащи кофи за боклук, бетонни площадки, цигански каручки и сърдити лелки в държавната администрация, с които асоциират милата ни родина и са посочили като че ли единствения безопасен вариант."

"Ти, приятелю, кога за последен път си посетил Царевец, Рилския манастир или Мадарския конник, знаеш ли кой е автор на кирилицата и кога за последно ползва розово масло?"

Ей това написах преди има-няма месец. А това е отговора на Вагабонд - месечно списание на английски език:

"Знаеш ли къде е Мадарския конник? Или дори какво е? Може и да не знаеш, но българите си го избраха за символ в широко рекламирана кампания. Вагабонд реши да проведе собствено проучване сред чужденците в България и англоговорящите българи с един въпрос: Кой е символа на България според вас?"

Сега познай кои са десетте варианта, за които може да гласуваш на сайта на списанието! Мартеницата, мутрите, секс бомбите, ракията и цигарения дим, уличните кучета, каручките и джиповете, центърът на София, мъглива сутрин в Родопите, "Ей сега", презастрояването на Черноморието и други места. Сърбят ме пръстите да препиша описанията на всички, но ще те оставя да им се порадваш на място.

А да, и един глас за Родопите от мен - да не се излагаме пред чужденците ;-)

21.7.08

Бутиковa кражба

Правописната грешка в името на агенцията е едно на ръка. Това, което ме притеснява повече, е логото.

Според сайта си Бутик Травел е специализарана в 2 дестинации - България и Турция, нещо което явно се е сторило достатъчно, за да изкопира едно към едно типографията от официалното туристическо лого на южната ни съседка. А това, да ме извиняват, е нахално.

18.7.08

Разни 38

Така се получи, че връзките този път са предимно за фотография, секс и архитектура. Индожой!

Ясмин залята с Пепто Бисмол. Ще е Пепто Бисмол, може да откриеш сам, но ако си падаш по подобни изпълнения, прегледай галерията на Мег Уахтър.

Ако си търсиш приличен онлайн комикс, моля, заповядай.

Шкаф, пейка и къща от бъдещето, казвам ти.

Роудсуърт. Има шега, няма измама!

Документалните фото есета на Ян Сохор са брутално реалистични. Задължителен.

Цветът трябва да пасва, дори и там долу. Не, не говоря за Австралия! А и няма как да не си паднеш по делфинчето ;-)

Чудя се още, кой ли сериен убиец си пие... хм, виното от подобна гарафа.

Колкото и (реалистични) Барбита да пуска Мател, те ще бъдат без зърна и гениталии. Както в проекта на Алекс Клишински.

Виктория, обаче, няма нужда от обработка на снимките за да се постигне този ефект - тя е модел с протеза.

Знам, че обичаш да пукаш балончетата на амбалажния найлон. Сега може да го правиш и с този календар. Но само по едно на ден, уф...

Ето ти и още любопитно изглеждащи календари.

Мда, освен впечатляваща фотография, Наташа впечатлява и със сайт - от модерните.

Карол и Марио от Катака са виновни за това.

Идваме с мир и реклама!

Нежеланите ерекции ви тровят живота? Пречат ви да спите, нарушават концентрацията ви, уморяват партньора ви - да не говорим за деформирането на панталона ви?

Кои са най-секси блогърките, а? А?

Уникалните китайски фамилни крепости тулоу - част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Я, кой не обича рожденни дни.

Ето го и брой първи на WLTF. "Провокативна" е най-малкото, което може да се каже за фотографията вътре.

Ако има една причина да притежаваш Мак, то това ще да е тя.

Ето точно от това имаше нужда човечеството! Особено ако види зор на неочаквано място.

Обичаш ли балони? Клей Гарднър.

... и ако е така, виж най-новите графити.

Западат басейните в Лондон, западат. А на берлинчани не им стига, че имат река, ами виж какво са плеснали в нея.

Абе в Икономедия да не са задължени да поддържат блогове? Мине, не мине и попадна на някого.

Пай се!

Джонпол Дъглас.

Винаги съм знаел, че причината жените да имат по-големи гърди не е само защото така е по-хубаво.

Тениски от Гленз - нещо като следващото ниво тениски с картинки.

17.7.08

Отхвърлено 6

Приста Ойл не хареса нито това, нито някое друго от получените около 160 предложения за ново лого на компанията. Сега ще прави аналогични конкурси в Сърбия и Румъния в нещо като мини лого Евровизия. Успех!

16.7.08

Цветовете на града

Цветовете на града е проект на Тод Фалкауски, разкриващ характерните цветове за урбанистичните пейзажи на няколко големи канадски града. Процесът включва както компютърен алгоритъм, така и известна доза интуиция.

Е, за София нямам нужда от математически метод - трите цвята отразяват личния ми ежедневен сблъсък с града. Какви са цветовете на твоя град?

15.7.08

Всичко, което искам за Коледа е...

Коледа е малко далеч, но спокойно, постинга няма почти нищо общо с празника. Ако все пак се чудиш какво да ми купиш скролни до бележката* най-долу.

Проходът Дукла се намира в Карпатите, на полско-словашката граница. През септември и октомври 1944 г. той става арена на една от най-кървавите битки на Източния фронт по време на Втората Световна война. Настъпващата на запад Червена армия планира да превземе град Прешов от другата страна на прохода в рамките на 5 дни след достигането му на 8. септември, но среща свирепа съпротива от немците и след 40 дни бой, когато все пак руснаците и чехите преминават, броят на жертвите дадени от двете страни достига 200 хиляди. Мястото на юг от Дукла, където се срещат танковете става известно като Долината на смъртта.

През 1986 г. британската пост-пънк група Халф Мен Халф Бискит от Биркенхед, Мърсисайд издава дебютния си сингъл Да Тръмптън Райътс, който оглавява бриатнските класации за алтернативна музика. Би-сайд на сингъла е песента Ол ай уонт фор Кристмас ис а Дукла Праг ауей кит. Текстът й иронизира коледната треска, съпътстващите я пазаруване и фалшива радост. Заглавието е вдъхновено от Ол ай уонт фор Кристмас ис май ту фронт тийт (не питай) на Дора Брайън от 60-те години. На Халф Мен Халф Бискит се предвижда звездно бъдеще, но забележително несериозното отношение на членовете, които, например, отказвали концерти, съвпадащи с мачовете на любимия им Транмиър Роувръс, към шоу бизнеса ги оставя в миманса. Групата продължава да съществува, а последният й албум е от преди 5 години.

Връзката между тези две истории е чешкия футболен (и не само) клуб Дукла Прага. Основан е като военно спортно дружество през 1947 г. и носи имената АТК и УДА до 1956 г., когато печели и първата си титла на Чехословакия. В този сезон армейците побеждават с 9:0 в прекия мач завършилия на трето място Спартак Соколово (както тогава се казва Спарта Прага). Дукла печели шампионата общо 10 пъти, а купата на страната - 9, като златните години на клуба са 60-те. Сватоплук Плускал, Йозеф Масопуст (Златна топка за 1962 г.), Франтишек Шафранек, Зденек Нехода, Ладислав Новак и Иво Виктор са сред най-известните футболисти играли за клуба в този период.

За най-голям успех на Дукла в Европейските турнири се счита е полуфиналът за КЕШ през 1967 г., загубен от бъдещия носител на титлата Селтик с 1:3 и 0:0. В другия полуфинал българският ЦСКА отпада от Интер след два равни мача и загуба в преиграването.

Поводът Дукла да се окаже в песента на Халф Мен Халф Бискит е четвъртфиналния двубой между чехите и Тотнъм Хотспър в същия турнир 5 години по-рано. След 1:0 в Прага шпорите разгромяват Дукла с 4:1 на Уайт Харт Лейн. По 2 гола за Тотнъм, който отпада в следващия кръг от Бенфика и с това записва най-доброто си представяне за КЕШ в историята, вкарват Боби Смит и Дейв Маккей. Хотспър печелят КНК още на следващата година и взимат Купата на УЕФА на два пъти по-късно.

Възпятият резервен екип на Дукла е жълт с червени кантове и ръкави, а титулярният - червен с жълто, с характерното голямо лого на гърдите. И двата са сред най-продаваните винтидж реплики и могат без проблем да се намерят в повечето специализирани сайтове за фен-артикули.

Дукла преживява криза през 90-те и след позорен сезон, в който печели само един мач, за пръв път в историята си изпада във Втора лига през 1994 г. "Спасението" идва 3 години по-късно с бизнесмена Бохумил Джуричко, който обединява футболния отбор с ФК Пржибрам и го мести в близкото до Прага градче. По-късно името е сменено на Марила Пржибрам и всякаква връзка със славната Дукла е прекъсната.

Младежките и юношеските формации на Дукла, както и представители на други спортове, обаче остават в Прага. През 2001 г. мъжкия тим на Дукла Дейвице приема цветовете и логото на славния си съименник, а преди 2 години придобива права да се състезава във Втора лига (където междувременно е изпаднала и Марила) от отказалия се Якубчовице. Засега няма признаци, че славните времена се завръщат, но дукленци поне могат да се похвалят, че са чешкия отбор, с чието име се продават най-много фланелки по света.

* Винаги бих предпочел фланелка на националния на Мали или третия, електриково-жълт екип на Хетафе.

14.7.08

Името на цвета 3

Получиха се няколко "цветни" предложения за името този път и реших да си избера Теменужено, а кръстникът, уви е анонимен. Логвайте се, бе хора, ей колко опции има!

11.7.08

Ягуар | Пума

9.7.08

О, Ариана!

Има нещо сбъркано в актуалната кампания на Ариана, всъщност не само едно.

"Тръгнахме си от Златна Прага както преди 130 години за София тръгват братята Прошек. Тук, до Орлов мост през 1884 г. те полагат основите на своята пивоварна. Скоро след това пристига и чешката рецепта за една много добра бира, рецепта, по която Ариана се прави до сега." Това гласи текстът на рекламата.

Докато лирическото "ние" потегля от Прага, кадрите показват китна софийска уличка, примерно Московска, от която обаче наникъде не може да се потегли поради бариерите пред английското посолство.

"Тук, до Орлов мост" през 1884 г. братята Иржи и Богдан Прошек основават пивоварната си фабрика. Това, уви, е невъзможно тъй като Орлов мост се появява на софийската карта едва 7 години по-късно. Любопитен факт е, че както Орлов, така и Лъвов мост са не само построени с подкрепата на братята, но и проектирани от братовчед им Вацлав Прошек - нещо, което не се споменава в рекламата.

Обяснението на парадокса би могло да бъде открито в следващото изречение от либретото - "Скоро след това пристига и чешката рецепта за една много добра бира". Очевидно до този момент във фабриката са се произвеждали заводски леб и кисело млеко, а рецептата е изчакала да бъде построен моста, че да не се намокри докато прецапва Перловска река.

Ариана е в портфолиото на Загорка от 10 години. За това време се превърна във водещата бирена марка в икономичния сегмент, най-вече благодарение на кампанията "За всеки", отличната дистрибуция на Загорка и приемливата комбинация от цена и качество. Лично за мен е учудващо, че Прошековата връзка се появи в комуникацията на марката преди около 2 години, точно когато всяка връзка със старата чешка бира беше прекъсната - нито рецептата, нито мястото на производство, нито собствениците, нито името са същите. Нищо! А твърдението, че пристигналата триумфално преди век рецепта е тази, "по която Ариана се прави до сега", просто не е вярно.

П. С. Поне аз не мога да си обясня защо докато на единият парапет на Орлов мост е изписана годината 1891, на другия има плакет с 1981. Някой да знае?

8.7.08

Архив: май и юни 2007

Че пролетта и началото на лятото са време за пътувания е видно най-добре от този период през миналата година, когато успях да отскоча до Кьолн, Вупертал, Шлос Бург, Щутгарт, Саарбрюкен, Дюселдорф, Бон, Хисар, Старосел, Лом, Враца и Лондон.

Освен това активно писах за шрифтове - Хелветика, FF Mt, Ашли Кепитал, Гил Санс и цветове - Червено и Зелено. От тогава е и един от любимите ми постинги тук, посветен на сериала Синьо лято.

5 снимки от Лондон

Темза става призрачно красива при отлив.

Невидимият Блакфрайърс Бридж на Ландън, Чатам анд Доувър Рейлуей.

Танци-манци пред Гилдхол.

Кристо?

7.7.08

Невинни

"В 3:30 следобед умът и тялото ти почват да ти правят номера. Те шепнат 'донът, донът'. А после те принуждават да отидеш до сладкарницата - там, където живеят донътите, и те карат да кажеш 'моля, един донът за мен, господине'. Така правят. Факт е. И ти изяждаш донъта. Миг на удоволствие и цяла вечност с лепкава клавиатура. Но следващия път все пак може да си вземеш смуути* вместо донът. Ние и затова ги правим - да запълнят дупчиците с форма на донът с нещо малко по-добро."

Така твърди етикета на смуутито от портокали, моркови и манго на Иносънт**. Иносънт е британска компания с 10-годишна история, основана от трима приятели от Кеймбридж, нещо като следващото голямо нещо - освен с духовитите текстове по етикетите Иносънт са известни с безкомпромисно качество, етично отношение към клиентите и околната среда. Абе, готини са.

В България не се продават продуктите на Иносънт. Може би защото така или иначе всички са си невинни - министърът на регионалното развитие и благоустройството е невинен за ширещата се корупция във ведомството му и за спирането на финансирането от ЕС, министърът на транспорта е невинен за жертвите на влака-факла, министрите на отбраната и извънредните ситуации са невинни за избухналия военен склад и последвалия хаос. Всички са невинни. И невинно запълват дупчиците с формата на донът...

* Гъст плодов нектар без изкуствени добавки.

** Innocent (англ.) - невинен
.

3.7.08

Как се казва този цвят 3

Цветът може спокойно да се казва Фрогмобайл защото е пипнат директно от сайта мобилната услуга. Но няма - искам да му измислиш нещо по-хубаво.

Hex: #965CA5; RGB: 150, 92, 165

Ако си забравил правилата, може да си ги припомниш тук.

2.7.08

Булевардно издание

Друже, да знаеш случайно кога и защо булевард Евлоги Георгиев е прекръстен на булевард Евлоги и Христо Георгиеви? Не, че имам нещо срещу брата, напротив, но става дума за име на улица, не за родословно дърво.

А, и да те питам, какво мислиш за дизайна на новите шарени и двуезични табелки в София?

Какво значи кунани?

И какво има предвид Ема, когато казва гъбъл, охъл и кобъл? Ако не ти се регистрира в Мълтиплай, може да гадаеш и тук.

На страничката на Ема има и още снимки от първото море на малката.

1.7.08

Блогословие

Така изглежда блога според ей това интересно приложение за облачета от думи, видяно тук и профучало като торнадо през родната блогосфера днес.