17.12.07

Пощоряване

Преди малко повече от месец Пощенска банка и ДЗИ Банк се обединиха. Макар името да остана Пощенска, все по-често се споменава "юридическото" име на новата институция Юробанк И Еф Джи.

Ще се върна 2 години назад. Тогава като част от ребрандинга на подразделенията си за мобилна телефония в цяла Европа една друга гръцка компания - ОТЕ взе решението всички да получат еднакво лого и име - Космоте. Не знам какви стойки са правили и какви действия са предприемали местните мениджъри в Глобул за да спасят оригиналното и наложено търговско име на оператора от замяна с откровено конфузно звучащото на български Космоте, но накрая успяха. Новото лого беше успешно адаптирано и всички заживяха щастливо.

Сега Пощенска уверено върви по пътя към преименуване в Юробанк И Еф Джи, както се казва компанията-майка в Гърция. Възможността да имаш офиси в пощенските клонове из цялата страна беше едно от уникалните предимства на банката преди време, а за пример, че бизнес чрез близостта с националните пощи може да се прави, мога да посоча Германия, Италия, Чехия, където еквивалентните банки са едни от най-големите. Българската, предполагам, отдавна е скъсала деловите си отношения в тази посока и е останало само името, а сега изглежда ще се разделят и с него.

Вярно, сегашната ситуация, при която името е Пощенска, а на логото пише Postbank, е определено странна, нo Юробанк И Еф Джи ми идва съвсем нанагоре. Юробанк вече имаше, а И Еф Джи, кълна се, както и странната плетеница в логото не ми говорят нищо. Няма и да проверя напук, защото повечето им клиенти са нормални хора, а не любопитни брандинг копеленца като мен. Демек, ползата от промяната не би била никаква, да не кажа силно негативна.

5 коментара:

Анонимен каза...

много мъдро решение при наличието на Евробанк.

plamenj каза...

Евробанк като име даде фира преди няколко месеца - сега клоновете им са бранднати само като Пиреос.

Erbabic каза...

по-скоро им даде фъндък

Bruce Wayne каза...

тия дни жена ми си издаде дебитна карта Евробанк, значи още не се съвсем Пиреос

Пощенска беше с най-кадърното лого и с няколко приятни кампании.

R.I.P. Пощенска :(

plamenj каза...

Съвсем Пиреос са ве... ама може да са им останали стари заготовки с логото на Евробанк и (нали са гърци) да си ги ползват :-)))

А Пощенска още не е умрЕла - може да оцелее името, де да знаеш.

Публикуване на коментар