5.12.07

1170 литра вода

За производството на всяка стока или услуга, използвана от хората, се потребява определено количество вода. Така например за да достигне то теб една каничка с кафе са похабени 840 литра вода, килограм сирене се равнява на 5000 литра , а една телешка пържола - на 4500. Една ябълка е отговаря на 70, а бутилка бира - на 150 литра (хей, искам си останалите!)

Числата са особено стряскащи, но посланието ми се струва сбъркано. Ако трябва да не разхищаваш, най-добре ще е да се храниш единствено с кореноплодни, събирани в квартала, а зимата да прекараш някъде на село, увит в ръчно тъкани одеяла, което е мега тъпо и така или иначе ще стане когато Иран ни зарине с атомни бомби.

Всичко, което включва прилежно подредени статистически данни и екология, обаче може да се превърне в приятен за окото арт проект, в случая на дизайнера Тим Кекериц - двустранен A0 плакат в черно и циан, за чието производство за отишли незнамсиколо литри вода. Освен горните данни там можеш да откриеш информация за отделния "принос" по държави - потреблението на виртуална вода на глава от населението, във вноса и износа.

6 коментара:

Erbabic каза...

А за един литър вода, колко вода отива. И да се пие бира, аз да не се хаби вода!

Не ме кефят тия теории за спестовността. Предпочитам тези които гонят обратимост.

wintryburning каза...

Малко не на място и не толкова компетентно..обаче...
Имах един съученик, който отказваше да се къпе, защото децата в Африка умирали от жажда, нямали питейна вода....струваше ми се и ми се струва изключително безсмислено, защото водата, която не изхабя няма да отиде в Африка и в случая, ще бъде похабена като доказателство за бързото развитие на хората...в производството на леката или тежката промишленост. Ако не друго...интересна информация, която не съм си и представяла, че мога да получа!

plamenj каза...

wintryburning, акх, а този съученик как миришеше?

малко като вегетарианците, които "спасяват" животните, които така или иначе биват заклани :-)

wintryburning каза...

Аз гледах да не се доближавам до него, защото той и зъбите си не миеше...по други причини, които няма да разяснявам сега.
Радвам се...че не знам как миришеше!
Обаче абсолютно...бориш се...с вятърни мелници!(и си печелиш присмеха на останалите)

Fil каза...

Хм, а колко литра вода са отишли за производството и отглеждането на съученика на wintryburning? Сигурно са умряли 10 африканчета заради факта, че той съществува.

wintryburning каза...

Трябваше да си замълча!
Ама иначе...правилно, затова не се бяхме сетили!

Публикуване на коментар