8.10.09

Ядене и пиене 5

Отново е есен и Ядене и пиене се завърта пак, този път с цели 4 артикула.


Забрави за всички онези боклуци, които се продават в България под името чипс. Това е Кетъл - направени тънко нарязани картофки (а не картофено брашно), изпържени в чисто слънчогледово олио и пиръсени с морска сол и балсамов оцет. Пер-фект-ни! Има и други вкусови разновидности, но тези са най-добрите. Както името подсказва, компанията е американска, в България не се внасят, а аз си набавям от Англия.


За човек, пристастен към смуутита и за който компанията Иносънт е издигната в ранг на полурелигия, животът в България е изпълнен с липси. Все пак тук-таме (и под тук-таме имам предвид супермаркети Хит) се намират смуутитата на Чикита. Предлагат се 6 вида, тези на снимката са малина-нар и кокос-манго, приготви си по 3+ лева за бутилчица.


Завършвам с най-добрите маслини на въобще - Каламата. И като казвам най-добрите съм напълно сериозен - средно големи, хрупкави, но не твърди, месести, но не разкашкани, леко кисели, много ароматни, с лека остатъчна горчивина. Името Каламата е със защитен географски произход в ЕС и се отнася само за определен район в Гърция - не е задължително да търсиш само тези на снимката, всичко с надпис Каламон или Каламата на него се класира.


Липсата на качествено телешко месо в България е пословична. Не, не точно. По-точно е да се каже, че положението е трагично. На този фон осоленото телешко на Лотос е лъч светлина. Осоляването придава две качества на месото - първото е, че то става по-трайно, но по-важно е второто. Суровото месо стои по-стегнато, а след кратка топлинна обработка (каквато тя трябва да е) става крехко и сочно. От теб се иска само да подправиш в черен пипер и да не го задържаш прекалено в тигана. Продуктите на Лотос се намират на доста места, но точно осоленото месо, кой знае защо, е кът. Аз се радвам детински всеки път, като попадна на него в Метро.

6 коментара:

Апостол Апостолов каза...

По тъмно червения цвят на това "телешко" личи, че нв в твлвшко, а говеждо.

Unknown каза...

Пламене, ако не забравя дотогава (feel free to remind me), ще ти донеса Innocent Smoothies & Kettle Chips, като си идвам за Коледа :)

plamenj каза...

Ах, коледен подаръъък! :-)

Bla каза...

Нещо ме смущава в тоя текст и не знам точно к'во; отивам да си доспя.

Апостол Апостолов каза...

Чак сега забелязах, че вие ни препоръчвате полу- фабрикати, което означава, че НИЩО не разбирате от ядене и пиене.

plamenj каза...

Истината, г-н Апостолов, е, че ям и пия само неща, които съм си отгледал сам на терасата на апартамента. Т'ва в блога е само за заблуда.

Публикуване на коментар