21.10.09

Разни 68

Ей сега разбрах какво съм - контент куратор! Кон-тент ку-ра-тор. Ха сега заповядай контента.


Поради липсата на фотографи, започвам с архитектура, и то каква - Германският павилион в Барселона от Мис ван дер Рое, "най-красивата сграда в града". В списъка за следващото посещение.

Залата на Столетието е най-известната сграда на друг немски архитект - Макс Берг. Завършена е през 1913 г. по случай стогодишнината от битката при Лайпциг, най-голямата битка в историята до началото на Първата световна война, при която армиите на Прусия, Саксония, Австрия, Русия и Швеция разгромяват Наполеон. Намира се във Вроцлав, който по това време е в гранците на Германия и носи името Бреслау. Залата има купол от стоманобетон с вътрешен диаметър от 69 метра и височина от 42 метра и е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 3 години. Внушителната структура може и да ти е позната - в нея националите по волейбол изиграха повечето от мачовете си на Европейското първенство миналия месец.

Със залата правя плавен преход към брутализма от по-скорошно време с 2 впечатляващи кули. Торе Веласка в центъра на Милано е построена през 1954 г. и тотално доминира градския пейзаж. Напомня на средновековна крепостна кула, само че е малко по-страховита. Кула Генекс (1977 г.) представлява западната градска порта на Белград, състои се от два небостъргача, съединени в горната си част, където се извисява и въртящия се ресторант. Интересно е, че докато стилът глобално се нарича брутализъм, в сръбската Уикипедия спокойно класифицират кулата като соцреализъм.


Европа според италианците, французите и немците.

Трейдмаркиа - търсачка на запазени знаци (в САЩ) по име, бранш, дата на запазване и дори популярни мотиви в логото. Супер полезна и зарибяваща.

Забраненият шрифт. Сваляй и сглабяй! Плюс Мостра Нуова, фонетикана, кой и как прави ръчните шрифтове, за които те светнах преди година и по нещо типографско всеки ден.


Петоъгълният пред НДК, Летящата чиния на Бузлуджа и прочее паметници от развития социализъм не могат да се мерят с монументалното наследство на бивша Югославия - убеди се сам със Споменик на Ян Кемпенарс.

В тази връка, не си ли се чудел, каква е съдбата на съборените статуи на Саддам Хюсеин?

Всъщност и в това издание на Разни има фотография. Снупър тръгва с 20 катерача из Африка по вертикала - от Вади Рум до Кейптаун, 14 хиляди километра и 12 държави за 10 месеца. От февруари може да следиш пътешествието на живо тук, а през 2011 г. очаквай фотографски албум, изложба и филм. Яко! (от)

Изток | Запад.


Това са хранителни оцветители. Красиво. И напомня за началото на Декстър.

Кажи ми, как скучна компания като Фолксваген може да има такава гениална кампания?

Кой, къде и как прави секс сега, интерактивна карта. Включи се и ти! (от)

Уроците от един загубен конкурс за редизайн на вестник.

Големите сериозни Ню Йорк бейгъл, Октоберфест и чийзкейк тестове!


Порция илюстратори: Анна Русакова, Виктор Кастийо, Катрин Макнотън, Хуан Молинет, Рубенс Кантуни, Тацуро Киучи, Джейсън Ливеск и Кристиан Борстлап.

Хитококи е общност от градски разказвачи Защото градовете са живи. И да, освен Ню Йорк, Токио, Шанхай, Лондон и Париж си има и раздел за София.

Най-веселите линкове са кратки: берлински тетрис (от), психеделична торта, футболен комикс, яйчен шампоан, Пренареждане, невижданото зърно, Соко езин, изтрито, шестоъгълен Лондон, сандвичова Кама Сутра, л****, подправки за строители, бензиностанции, физиономии, 50 хитри билборда, умни градове (от), чесън, уолпейпъри и тапети.

Виртуален зоопарк от Би Би Си. Така де, кому са нужни истински животни в Матрицата?

Някакви ентусиасти искат да въведат единен стандарт за изписване на номерата и имената в Евротурнирите (като в Премиършип, сещаш се). По-интересно е, че Арсенал, Рейнджърс, Фулъм и Вила им се връзват. Честно ли? Шрифтът е грозен.


Календарът на Кампари за 2010 г. с Олга Куриленко, този на Лаваца - не толкова вълнуващ колкото друг път и абсолютно задължителното издание на Нърдкор.

Това е Мирослав Шашек. А това - Кася Чеплак (не, че имат нещо общо, но е хубаво да видиш работите и на двамата, а не се сетих, как да представя Кася).

Ако зависеше от мен, щеше да си получиш Нобеловата награда за това.

Плеймейтите в американския Плейбой от 1953 до 2008 г. - само сентърфолд, но пък с високо качество. 1972 г. е много силна, не знам как се е получило. (от)

Исках да ти покажа нещо за най-най-най-екстремния спорт, затова пуснах видео сърч за него в Гугъл вместо теб. Гледай и цъкай (същисано) с език.


Това е логото на Алджида, Фриго, Ланезе, Уолс, Ола, Ескимо, Мико, Фриско, Кибон, Тио Рико... Сладоледената си империя Юнилевър, една от най-големите компании за бързооборотни стоки в света, изгражда купувайки местни производители, от които запазва само името, а подменя изцяло асортимента и визуалната идентичност. Дълго време тя беше син ръкописен надпис върху червено-бяла раирана тента, а от няколко години е тази, известна като Heartbrand. Интересно е, че наскоро американското подразделение Гуд Хюмър предприе обратната стъпка, заменяйки сърцето в логото с ретро камионче и серифен надпис.

Както сме си на лога виж и тези няколко линка с исторически-компилационен уклон: Лего лого еволюция, 34 пунктуационни лога, към които спокойно може да добавим новата мултифункционална идентичност на университета в Храдец Кралове, красиви лога от Скандинавия през 60-те и 70-те. Както и историята за това, как едно класическо лого е хиляда пъти по-добро от всякакви маркетинг л-на.

Брадати ентусиасти по света, обединявайте се!

Знакът - социална мрежа от Гролш.

Северното лице vs. Южното дупе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар