29.10.09

Бележки 27

Безценни телевизионни кадри и записи от радио предавания, снимков материал и документи, речи и интервюта на кралица Елизабет, Джордж Оруел, Маргарет Тачър, ексклузивни материали, посветени на Втората световна и Студената война, историята на телевизията - всичко това те очаква в Архива на Би Би Си. Не! Не и ако не си във Великобритания.

Обяснението, което Би Би Си дава, съдържа най-общо две причини - че поради съображения относно авторските права би били по-скъпо архивът да бъде достъпен от целия свят и че в крайна сметка компанията се финансира с парите на британските данъкоплатци и на нея й пука предимно за тях. И двата аргумента обаче са крайно неиздържани - авторските права са си на Би Би Си и тя може да се разпорежда с тях, както прецени, докато достъпността до дадена медия не би следвало да има каквато и да е връзка с начина на финансиране, нали така? Както и да е, така е тъпо.
_

Та по темата за цензурата - ако се опиташ да отвориш този блог на някой от интернет терминалите в софийското метро (някой, който работи например), няма да успееш, защото достъпът до него е ограничен с филтър (нещо от сорта на body & sex). Много тъпо.
_

Юху! След малко повече от 2 месеца ще се състои първата българска TEDх конференция. Надявам се, че няма нужда да ти обяснявам, защо това е важно и каква е идеята на TED. Според предварителната програма в София идеи ще споделят Симеон Дянков, Сам Харис, Сюзън Браунфийлд и още интересни лектори. За повече информация следи сайта на проекта и канала в Туитър.
_

Откривам интересен микротренд сред новите заведения в София тази есен. През септември на доста "проветривото" място на ресторанта на СБЖ до пл. Гарибалди отвори джелатерия Конфети (наемът, искан за обекта, е поне 13 хиляди евро). Сладоледът се прави тук от италиански майстор и определено си струва. В подлеза на Софийския университет пък трябва да се появи заведение от канадската верига за замразено кисело мляко Йоген Фруз (с фънки метъл умлаут в логото). Не че нещо, ама България не е особено известна с меките си зими и нечовешката консумация на сладолед през тях - стискай палци заведенията да оцелеят до лятото, че да има с какво да се разхлаждаме.
_

Чудна работа е политически коректното говорене. Щеше да е забавно, ако не беше толкова сложно. Силите на реда (не знам дали е правилно да ги нарека така, както и не съм сигурен за всички останали определения в този текст) във Великобритания са съветвани за избягват думите бизнесмен, домакиня, дете, младеж, момче, момиче, както и, внимание, поздравите добър вечер и добър ден, заради риска да бъдат възприети като обида или просто нееднозначно. Проблемът по традиция се задълбочава, когато стигнем до определение на расова принадлежност или сексуална ориентация. Въпросните насоки съдържат препоръката думата хомосексуален да бъде заменяна с гей, докато за отдаващите предпочитание към противоположния пол се предвижда именно и точно определението хетеросексуален. Парадоксално, нали? Всъщност, ако не се отделяше толкова много внимание на политически коректното говорене, може би щяхме да отдадем повече на самата политическа коректност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар