12.7.07

Немозис

Ако си се застоявал до късно пред Канал 1 в края на 90-те няма начин да не си изгледал поне веднъж документалния филм на Арте посветен на тази сграда. БНТ се бяха сдобили с него най-вероятно закупувайки пакет френски програми и го излъчваха доста често в малките часове. Филмчето е доста монотонно, унесено, като от време на време идиличните картинки се прекъсват от кадри със статичната физиономия на Нувел, но въпреки това и достатъчно забавно за да го изгледаш дори по това време.

Немозис 1 е името на две 4-етажни сгради с общински апартаменти, разположени в предградията на Ним, Франция, близо до средиземноморския бряг (ей тук). Проектиран е от Жан Нувел, архитект, в когото ще се влюбиш след като се запознаеш с проектите му. Аз съм виждал на живо само Торе Агбар в Барселона. Немозис 1 е завършен през 1987 г. и стойността му е около 5 милиона евро.

На външен вид Немозис 1 прилича на кораб, характерно е използването на индустриални материали - гаражни врати, външни алуминиеви стълби и др. От северната страна са разположени стълбите и външна платформа, от която се влиза в апартаментите, от южната са терасите; парапетите са издадени навън и по тях има пейки, а апартаментът може да се отвори изцяло към терасите след като се свият гаражните врати. Блоковете "стоят" върху стълбове, а на приземното ниво, под тях има паркоместа. Построени са на мястото на арборетум и част от екзотичните дървета са запазени.

Самите жилища (114 на брой, 17 различни типа) представляват студия на две нива, оформени около централен блок, максимално променливи според нуждите на стопаните си за ралика от стандартните общински апартаменти. Освен това са и доста по-просторни от тях - от 90 до 160 квадрата и именно това се оказва причина за отказа на държавата да продължи с експеримента и да няма Немозис 2. Просто наемната цена се оказва по-висока.

Немозис, ако се чудиш, е просто древното име на Ним и е от келтски произход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар