31.7.07

Чисто злато 2

(продължение от вчера)

Очевидно е, че подобни бири са вдъхновени от мексиканската пивоварна индустрия с известните Корона и Сол - бледи, негорчиви, произведени от царевичен малц, в прозрачни бутилки с директно напечатан "етикет", от които се и консумира, най-често с резенче лимон напъхано в гърлото.

Вдъхновени от модната мексиканска вълна традиционни производители в Европа създават собствени варианти, при това с лек овъркил - Салитос и Десперадос фийчърват текила, а Туборг Туист - лимонен вкус. Бекс и Битбургер предлагат "негорчив" вкус с Бит Сън и Бекс Голд, но и разновидности при които смесват бирата с кашаса, нар, кумкуат и лайм. Испанците от Дам пък правят доста приятната Дам Лимон, която нетипично за такъв тип бира, се предлага и наливна и, честно казано, колкото и кощунствено да звучи, е адски освежаваща в жегите. Както усещаш вече залитаме в сегмента на ароматизираните и нискоалкохолни бири, но това идва да покаже, че границата е доста размита.

В САЩ например Лайт бирите се появяват преди 20-ина години с обещанието за по-малко калории и скоро Бъд Лайт и Милър Лайт надминават по продажби "оригиналните" разновидности. За разлика във вкуса не знам - американската бира, независимо дали лайт или дженюин, има вкус на вода. В най-добрия случай. В Турция Ефес пуска с името Лайт бира с алкохолно съдържание от 3%, намира се и тук. И така нататък.

Какво направи Загорка - бира с балансиран вкус и почти пълна липса на горчивина. Това е и причината за недоволството на класическите пиячи, но беше приятна изненада за мен - още повече от тази пивоварна. Голямата им грешка е рециклирането на марката Голд - та това е вече третото й прераждане! Другата грешка е, че не действаха по-смело за да предложат продукт, който се отличава силно от класическите бири - било чрез иновативна бутилка (виж Салитос или Туист), нов бранд без Загорка в името или промяна на алкохолността и калоричността на продукта. Да не говорим за факта, че Голд се предлага и в бутилки от 0.5 л, което е нехарактерно за начина на консумация на лайт бири.

С други думи Загорка не създава нов сегмент, а разчита на случайни залитания на редовните консуматори - сори, ама така няма да стане.

4 коментара:

Анонимен каза...

Интересен разказ за ... ъъм, как да се изразя ... Лайт "бирите".

Но определено най ми хареса това:
"В САЩ например Лайт бирите се появяват преди 20-ина години с обещанието за по-малко калории"

Много ме радват манията на американците по ниско калоричните питиета за преглъщане на големите мазни пържоли и картофи :).

Поздрави Ему

plamenj каза...

Е хайде, бири са си :-)

А американците... хм, там бумват микропивоварните с класически, силни видове бира, така че не им бера грижа.

Vera каза...

Ха, блог пространството също е тясно вече :) Като попаднах на този пост, веднага си помислих за един негов подобен (по-точно коренно различен по настроение, но по същата тематика) в блога на Ему, и кого намирам сред коментаторите :) Явно искренно развълнуваните от въпросите на бирата лесно се надушват.

P.S. Извинавам се, че използвам темата за оффтопик...

plamenj каза...

Ему е линкнат от първата публикация по темата... сигурно така е разбрал :)

Публикуване на коментар