23.7.07

Булгар, булгар!

Koй казва, че транспортната и уеб реклама не вършат работа? Благодарение на една кола в задръстването на Орлов мост и изписания върху нея адрес на сайт аз, че и ти чрез този постинг, научаваме за поредното гениално българско изобретение - още една причина да се гордееш с произхода си. Как така кои са другите? Ми Грегорианския календар, компютъра, кирилицата, Лайпцигския процес и лютеницата, бе колега! Сядай веднага да гледаш Памет българска, че следващия път ще шарим в бележника.

Алабулгар не е просто нова игра с карти, а цяла нова система. Към традиционните бои - пика, купа, каро и спатия са добавени още две - квинта и окта. Квинта е наречена на музикален интервал, а символът е две преплетени купи, едната - черна, другата - руса. Или не, чакай, другата е червена. Името на окта, шестата боя, пък е изведено от гръцката дума за осем (чакай де, прочети изречението до края), най-вероятно защото символа е звезда с осем лъча.

С Алабулгар карти могат да се играят повечето познати ти игри, като правилата не се променят съществено - просто се увеличават неизвестностите и броя на играчите, не че и при колода с 4 бои не са си достатъчно. Повече за разпространението, правилата и идеята може да научиш от сайта, разбира се ако си по-толерантен към правописни грешки от мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар